2019-01-19 654 浏览
「吃什么」嘅前身其实系「请坐」,之前佢被逼要放弃「请坐」依个名营业落去震惊成个饮食界,跟住就有好多人介绍依间台湾小餐厅,令我一直都想试下。可惜,期望太高,我觉得有少少失望。「吃什么」位于大馆对面,门口出面大大只字写住「WHAT TO EAT」,非常显眼。食物方面选择颇多。今次我地点左原味蛋饼,外省牛肉面(半筋半肉),卤肉饭(小碗),同埋花枝丸。其实,依度嘅食物普遍唔差,可惜牛肉面系致命伤。先讲好食嘅:-卤肉饭:份量几多,肉同饭嘅比例啱啱好。肉肥瘦适中,唔会有膻味,亦唔会太咸,唔错。-花枝丸:弹牙,新鲜炸起,够热够脆。一般嘅:-原味蛋饼:少少烟韧,不过略淡,加少少调味会更佳。失望嘅:-牛肉面:汤底同平时食开嘅好唔同,感觉系落左西式嘅调味品,同牛肉面好唔夹。牛肉燘得唔够腍,调味唔够。唯一欣赏嘅系个面条,咬落爽弹。总括黎讲,作为台式餐厅,依间唔系我嘅首选,不过每个人嘅口味唔同,可能大家会有唔同嘅谂法。

可惜,期望太高,我觉得有少少失望。

原味蛋饼

外省牛肉面(半筋半肉)

卤肉饭(小碗)

花枝丸

其实,依度嘅食物普遍唔差,可惜牛肉面系致命伤。

先讲好食嘅:

-卤肉饭:

-花枝丸:
弹牙,新鲜炸起,够热够脆。

一般嘅:

-原味蛋饼:
少少烟韧,不过略淡,加少少调味会更佳。

失望嘅:

-牛肉面: