2013-09-25 629 浏览
继上次去咗九龙湾嘅「Ramen Champion」后,今次就同朋友嚟翻比九龙湾更早开嘅佐敦店,同九龙湾一样入面都系有好几家唔同从日本而来嘅拉面店,每家都各有唔同特色嘅拉面,今次我试嘅就系「北海道毘沙门零」。同样一入场时工作人员会先比一张电子卡,然后就可以用佢去叫嘢食。绿茶 系自己去水吧到拎,场内亦有免费Wifi供应,不过当时我连线后上唔到网。购买后唔使企系到等,翻去坐著等「Call机仔」响就拎得,正!札幌味噌特制拉面 $88 配料好多,面层有大量粟米、荀条同芽菜,叉烧份量都绝唔孤寒,有成4块,虽然张相睇唔到,但其实仲有半只半熟蛋。汤头浓稠,入口有浓郁味噌味,不过食得耐就觉得略咸。面条系普通直身面略带曲,比较硬身,算系烟韧,不过挂汤能力一般,整体面条质素普通,但肯定唔系几间中最差。叉烧唔系常见嘅圆卷型,改用直身叉烧,边位烧得带点焦,肥脂偏少一点,所以食起嚟有啲硬同干,味道都比较淡。荀条 $10 半熟蛋 $10 特色明太子煎饺 $38因为之前系「Ramen Champion」食过其他拉面铺,唔少拉面都系无荀条同半熟蛋,所以今次就另外追加咗,点知聪明反被聪明误,原来个面系包埋。荀条质素唔错,

札幌味噌特制拉面 $88

荀条 $10 半熟蛋 $10 特色明太子煎饺 $38

荀条质素唔错,好浓嘅荀味,而且无咩渣。反而半熟蛋真系失色咗少少。不过最失望嘅都系「特色明太子煎饺」,虽然煎得底皮香脆,个样几靓,不过味道一般,明太子酱汁无想像中好味,比起上次我系「无限大」食嘅煎饺大为失色。

因为觉得自己叫嘅好一般,所以见到朋友喺「超男」叫嘅沾面就好想食,成程望著佢!
2013-08-17