2018-02-13
是晚同两位朋友一齐去试下最近网上推荐的36茶饭,本身见到有电话订座于是打去订位,结果店家回覆话大台先需要订台,叫我到时候直接walk in。朋友大约6点9左右已经黎到,最后我地约7点半先成功入座。佢嘅规律大概系叫两张3-4人就会叫几张1-2人。系等候期间我地已经拣好想食咩,可惜嘅系好多款已经卖晒,比起甜品,主食真系无太大吸引最后叫左两个主食(炒米粉同鸡扒蛋炒饭),两个小食(盐酥鸡同卤水拼盘),一个𩠌(香酥排骨),两个甜品(松饼同芋圆,但松饼最后已售罄)同3杯饮品(黑糖珍珠鲜奶,珍波耶同黑糖珍珠烤乌龙奶茶)先讲主食,鸡扒蛋炒饭,上个阵已经只系微温,蛋炒饭个texture 好湿,无咩味。鸡扒就偏咸。金瓜炒米粉,相比起蛋炒饭,干身,有淡淡麻油味,但同样无咩味再黎小食,卤水拼盘,本身以为无得输,但上菜个阵其实我觉得系名不符实,因为连最基本嘅卤水蛋都无(明明menu图上有),牛杂比较入味,但鸡翼同豆腐都得个样,食落无咩味盐酥鸡,算比较正常但相对价钱黎讲,分量唔多香酥排骨,无咩味,硬要讲的话,大概我觉得厨师想比我地食到真正猪肉味最好味的确系甜品芋圆,可惜唔记得影,但一碗仔分量黎讲价钱唔系好抵。最后
金瓜炒米粉,相比起蛋炒饭,干身,有淡淡麻油味,但同样无咩味
盐酥鸡,算比较正常但相对价钱黎讲,分量唔多
最好味的确系甜品芋圆,可惜唔记得影,但一碗仔分量黎讲价钱唔系好抵。最后系饮品,黑糖珍珠鲜奶完全唔推荐,我地叫左热饮,38蚊一杯黎讲佢完全唔值,因为有半杯都系奶泡,珍珠只系少许。另一店家推荐的黑糖珍珠烤乌龙奶茶亦一样,完全饮唔出有黑糖味,基本上同水差不多,唯一值得嘉许的话系冻饮都系几乎走冰,而且为大家健康著想系唔落糖。是日晚餐埋单531(包加一),我谂因为最近新开关系,人头涌涌,员工都好忙碌,所以连摆碗筷餐具都要叫几次先会有,而且送野食野饮过黎见到有位就求其摆落黎,完全无留意到其实系咪稳阵,有两次争d泻,希望日后会有改善
呢间我谂唔会再黎,不过外卖的话可以考虑买芋圆。