2023-12-16
大食代入面有铁板烧放题,真系之前谂都无谂过,究竟得唔得?等我今日带埋阿仔去食下先。圆 铁板烧 位于奥海城大食代最深处,但系如果由戏院方向入,一入门口就见到。餐厅设有吧枱位,因地方关系,大约有一半可以望到师傅表演,有一半就唔倒,如果大家想坐得舒服啲,都有少量梳化位可以坐。90分钟铁板烧豪食派对共有3款选择,正价价钱由$528~$688不等,有早鸟优惠,1.3米以下小童和65岁以上长者就任何套餐都一律$208,真心系抵。今日叫咗个最贵嘅至尊豪食套餐(C餐),正价$688,但由于我地1900前离座,所以每人只需$628。至尊豪食套餐 $628(早鸟时段)肉类方面,有美国肉眼、牛小排等,仲有北海道黑毛猪和澳洲M5和牛牛小排;和B餐最大分别就系多咗日本宫崎A5和牛,价钱相差$60,只系多咗呢个究竟抵唔抵?转头话俾大家知。铁板菜式除咗肉类之外当然唔少得有海鲜,半壳扇贝、小元贝、龙脷柳、鱿鱼、虾仁等;炒菜方面就选择唔多,油墨菜、旺菜、菜心和银芽。冷盘由于铁板制作需时,所以我先点咗海鲜冷盘嚟食,蚬肉和青口好新鲜,青口就略嫌细只咗少少;白虾和翡翠螺就有惊喜,爽口弹牙,媲美酒店水准。台式炸物嚟自台北街头
至尊豪食套餐 $628(早鸟时段)
冷盘
台式炸物
嚟自台北街头夜市嘅铁板店,当然唔少得台式美食,我地只系试咗府城虾卷,师傅炸得几好,唔会油淋淋,十分惹味。见其他食客叫咗盐酥鸡、香肠和臭豆腐,样样都好吸引,虽然我地好想试下,但系要留力。
铁板
话咁快,M5牛小排和A5和牛就到咗;M5牛小排肉质软嫩,口感极佳。好彩Duck哥食咗M5先试A5,唔系真系返唔到转头。A5和牛煎香后逼出油花,虽未至入口即化,但肉质非常软嫩,相差$60可以任食,抵俾。Duck哥和阿仔都唔知扫咗几多碟。
铁板海鲜方面,扇贝大大只,烧得刚刚好;小元贝同埋鱿鱼,够哂香口惹味。
如果食食下觉得有啲腻,餐厅设有自助区,有沙律菜可以选择;另外仲有南瓜汤和蘑菇汤,当然唔少得饮品任饮啦。临走前记得食埋佢地嘅软雪糕,真心唔错,连唔太好雪糕嘅阿仔都食咗两杯。
总括而言,无论铁板或台湾小食,都烹调得非常之有水准,冷盘海鲜亦够新鲜。至于90分钟赶唔赶?Duck哥可以话俾大家听,只要时间管理得好,系一啲都唔赶。
大家留意,咁高质素嘅任食铁板烧,只系大角咀分店这期间限定,其他分店冇嘅,要食就快手啦。