2024-03-19
今日陪老板见完客,老板话想去食点心,叫我揾间传统得嚟又创新,又可以同我吹水嘅地方🤔。吹水?!但系我无咩嘢想同妳吹水㖞😂,不过身为Foodie嘅我即刻就揾到一间符合佢要求嘅地方,龙点心。老板一望到门口介绍嘅烧卖拼盘已经心心眼😍,即刻拉我上楼😂。餐厅装修以绿橙色为主,打卡一流📸,系一个可以小聚谈天地方嘅地方🥰,如果多人聚会又可以包厢慢慢倾,慢慢叹🤗。寻龙记烧卖拼盘 $68呢款以中国🇨🇳各地美食元素作灵感嘅创新烧卖,系烧卖狂想曲系列新品,现作限时发售。烧卖一笼6️⃣粒,每一粒都唔同口味😋。十年陈皮牛肉烧卖陈皮香气好出,牛肉🐂鲜嫩多汁。香辣鸡软骨烧卖微微香辣🌶,充满咬口嘅鸡软骨放系烧卖上面,食落充满了层次感。油鸡枞菌黑毛猪烧卖鸡枞菌加理黑毛猪🐖,口感丰富😋。黄椒酱龙利鱼烧卖鲜味嘅鱼柳🐟配上辣辣地嘅黄椒酱,又几惹味🤤。金蚝发菜烧卖 金蚝🦪好有鲜味,整体味道非常出色🥰。卤水鹌鹑蛋烧卖本身已经钟意食鹌鹑蛋🥚烧卖,加埋卤水汁更加觉得正😍。超值孖宝 $58笋尖虾饺皇4只一口粒皮薄馅料饱满,虾肉🦐爽口弹牙。黑金流沙包3只包皮质感软熟,奶黄馅做到流沙效果,味道香甜充满蛋黄香味😋。一人专享孖宝 $40普通担
老板一望到门口介绍嘅烧卖拼盘已经心心眼😍,即刻拉我上楼😂。
寻龙记烧卖拼盘 $68
十年陈皮牛肉烧卖
陈皮香气好出,牛肉🐂鲜嫩多汁。
香辣鸡软骨烧卖
油鸡枞菌黑毛猪烧卖
鸡枞菌加理黑毛猪🐖,口感丰富😋。
黄椒酱龙利鱼烧卖
鲜味嘅鱼柳🐟配上辣辣地嘅黄椒酱,又几惹味🤤。
金蚝发菜烧卖
金蚝🦪好有鲜味,整体味道非常出色🥰。
卤水鹌鹑蛋烧卖
本身已经钟意食鹌鹑蛋🥚烧卖,加埋卤水汁更加觉得正😍。
超值孖宝 $58
笋尖虾饺皇4只
一口粒皮薄馅料饱满,虾肉🦐爽口弹牙。
黑金流沙包3只
包皮质感软熟,奶黄馅做到流沙效果,味道香甜充满蛋黄香味😋。
一人专享孖宝 $40
普通担担面 细(辣)
粗身面条有点柔韧,份量又多🥰;汤底微辣有阵阵花生及肉香味🤤。
芝士鲜虾腐皮卷2件
腐皮香脆,虾肉🦐馅料味道鲜甜,加入芝士🧀,味道更香😋。
萝卜丝酥 $42
一碟有3️⃣件,外层薄身松化,萝卜丝馅料饱满,清甜软嫩多汁😋。
食完精美点心,老板话更系要配返碗传统糖水作为结尾😂。
加倍开心果露 $58
浓稠度刚好,质感幼滑,充满开心味香味😍,大推💯。
芝麻糊 $28
同样浓稠度刚好,质感绵滑,唔会好甜,有阵阵芝麻香🥰。