2019-08-29 282 浏览
今日放工约咗同事去牛阵食寿喜烧,见到门口poster有期间限定,系泰式冬阴公汤底,紧系要试吓啦。牛肉款式都有几款选择,我地选择咗谷饲上级牛肉。店员首先帮我地用新鲜牛脂肪起镬,煎出正式嘅牛油,再将虾同鱿鱼煎一煎,店员就将冬阴公汤底倒入锅中,咋一声,劲有镬气,d冬阴公香味扑鼻,闻到都流口水,呢个汤底会跟一个泰式蔬菜篮,可以按自己喜好,加入汤中。之后店员好快上牛肉、豚肉、牛舌同海鲜拼盘。谷饲上级牛肉真系唔同d,脂肪分布均匀,唔太肥唔太瘦,牛肉味好重,一d都唔鞋,点麻酱食一流。牛舌好爽口,完全冇酥味,配合冬阴公汤底食好match,唔使点鼓油都够晒味,好好食。豚肉好爽滑,完全唔韧,overcook都唔会老,而鞋口,完全唔油腻,劲正。海鲜拼盘分别有带子、蚝同鱿鱼,呢个拼盘都系任叫,蚝好新鲜,完全唔腥,性价比非常高。除咗呢d任食之外,出面仲有几十款火锅配料任食,因为系泰式期间限定,出面都有几款泰式食品,例如泰式虾片、泰式红咖哩同泰式香矛茶,钟意泰式食品,一定唔可以错过。仲有多款饮品任叫,原来仲有泰式啤酒同朝日啤酒任饮,真系好抵。呢间分店原有有6款Haagen-Dazs雪糕任食,真系回本之作。
牛肉款式都有几款选择,我地选择咗谷饲上级牛肉。

之后店员好快上牛肉、豚肉、牛舌同海鲜拼盘。