2019-04-09
Weekend出去太子订蛋糕行咗半日街,成日除咗早餐就未食过嘢,咁啱就揾到间任饮任食嘅火锅店,啱晒我呢个边炉狂热份子!平时任饮任食嘅餐厅俾我嘅感觉好杂乱无章,但系一嚟到餐厅,wa! 装修好靓、好整齐同埋... 感觉好干净!主要系海鲜火锅同埋药膳火锅任食拣,包咗指定汤底同指定食物,之后再加嘢食就可以系个tablet度点。研究完一轮之后,好似药膳火锅嘅汤底正啲,所以就拣咗呢个package,药膳火锅有三种汤底拣,花胶螺头、韩式、姫虫茸,骤眼睇花胶螺头药膳鸡锅好似好补身,所以就拣咗呢个火锅汤底用一个好巨型两层嘅木桶装住,话说个桶系用杉木做,内胆𠮶个木桶有几个窿,底下放左几粒热石,个店员话咁样嘅设计可以过滤啲汤底,啲汤可以清啲㖞,虽然唔系好明个原理,但系个汤底真心好足料,有原只鸡同埋好多药材(杞子、红枣、人参...)系入面,我哋首先试咗个汤(真系舀啲喺个窿度流出嚟嘅汤),超级清甜同埋好滑,够晒滋阴养颜,药材味唔会喧宾夺主,真心正!酱料唔算多选择,不过有齐我钟意嘅:去到指定餐点,有12样嘢,每样细细旧,可以咩都试啲,最钟意系佢啲手工饺子,特别系芫荽饺,如果有多几只就好嗱!另外一个指定餐点就系三拣
酱料唔算多选择,不过有齐我钟意嘅:
另外一个指定餐点就系三拣一嘅肉类,拣咗手切安格斯牛颈脊,口感腍滑、雪花细致,而且牛肉香味好突出!
之后再encore左即炸响铃,又大件又脆
好钟意佢全部人都细细份,唔使一款食物就质爆个肚
最后加个出前一丁,有样好贴心嘅嘢,就系俾埋个「捞」俾我哋,等我哋整个面嘅时候唔使散晒,正!