Potluck Eatery

2023-05-24 42 浏览
每次见到一啲外观特别嘅餐厅, 往往都会比佢吸引住, 除咗打卡, 食物质数都好重要呀! 今日放工去到呢间已经bookmark咗好耐, 位于柯士甸道的Potluck Eatery 食dinner。我好钟意个门口同入面嘅设计, 差不多全木系, 空间感好足, 但墙身就水泥风格, 昏暗既灯光令到成个环境都好舒服。入口位有巨型树壁画, 呢个一定系打卡影相位啦! 餐厅仲可带宠物一起享受。晚餐食dinner Set会比较抵, 每个Set都会有餐汤, 多士, 主菜, 甜品, 指定饮品, 仲可以加钱要特别饮品。我地叫咗一set dinner, 沙律, 加多一份甜品同饮品。西兰花🥦忌廉浓汤配蒜蓉包是日餐汤每日都会转, 今晚系西兰花忌廉浓汤, 真材实料, 西兰花🥦打碎, 每啖都饮到西兰花蓉, 好creamy, 超香浓, 真系美味又健康!配埋香脆蒜蓉包🥖。芝士菠菜龙虾蟹肉意粉卷 - $298卖相好精致, 其他餐厅好少咁做法, 将意粉皮包住丰富嘅馅料, 有龙虾肉🦞、蟹肉🦀, 鲜味十足, 又食到啖啖肉, 加上芝士🧀、菠菜🥬超惹味。而且上面仲有两件好似天妇罗咁又香脆嘅炸龙虾钳, 真系好食, 大满足。芝士蛋糕🍰食落

西兰花🥦忌廉浓汤配蒜蓉包

芝士菠菜龙虾蟹肉意粉卷 - $298

芝士蛋糕🍰
食落冻冻酸酸冇饼底果层既芝士🧀蛋糕食落好开胃, 质感幼滑, 食完成餐饭食都唔会觉得有负担, 芝士味好香浓,而且感觉轻盈,一点都不腻,感觉刚刚好。

饮品要咗冻蜜桃茶🍹, 加入20, 唔会好甜, 饮落好舒服。

脆炸鱿鱼柚子杂菜沙律 - $118
无谂过脆炸鱿鱼都可以伴沙律🥗呀! 沙律菜好新鲜, 有不少车厘茄, 有啲芝士🧀碎, 脆片, 仲有超多嘅柚子, 口感丰富又健康。沙律配了酸汁, 有啲似泰国味道, 酸酸甜甜, 好开胃。😋

经典苹果挞 - $48
充满住苹果🍎香, 焗后嘅苹果甜更入味, 好滋味, 食多件🥧都可以呀!

焦糖牛奶咖啡 - $46
香滑, 咖啡☕唔算浓。

#potluckeatery #hkcafe#香港咖啡店#香港西餐 #尖沙咀#尖沙咀美食#佐敦美食#佐敦
#香港美食#香港#hkfoodie #hkfood#打卡cafe #相机食先#柯士甸美食