2021-02-19
我地叫左木船个招牌豚肉饭定食,豚肉饭有劲多木瓜沙律,食落有泰式酸辣嘅感觉,加上豚肉嘅浓味酱汁,好惹味,食食下突然发现原来豚肉饭中间有鸡蛋,豚肉加上蛋汁同酱油,又突然有日式嘅感觉,一碗饭有双重感受,好surprise!!定食仲有个冬阴功汤,椰汁味劲浓,连怕辣嘅我都唔洗担心,朋友叫嘅定食喺肉丸扎肉鸡汤,感觉有d似老火汤,家的感觉定食仲配上三样小食,有鸡座, 朱古力蛋糕和日式海带,各有风味,尤其喺日式海带,几清新,当食完个饭同饮过汤,最后配上朱古力蛋糕,做结尾甜品非常唔错朋友就叫左个Jumbo木船汤河,份量十足,材料非常多,有鸡,猪,牛肉丸,扎肉,炸猪皮,芽菜等等,个汤唔会太浓味 似平时食船面咁,加上各种香草和大量河粉,呢碗面绝对唔会令你失望成间舖头嘅摆设都喺用一艘木造的船为蓝图,色调和谐,有各种涂鸦和绘画,仲有麻绳,吊灯同酒桶,特别是墙上面圆形嘅镜,营造到喺木船船舱看出去的感觉,好悠闲