2022-12-09 48 浏览
上次食过炖双皮奶几钟意佢唔系滑嘟嘟反而有啲口感嘅texture,今次再试埋好似都几多人点嘅自家制汤圆,有抹茶、榴连、芝麻、花生芝麻同奶皇口味。初尝试返最钟意嘅芝麻味,不过不失,皮薄芝麻馅唔太甜(有趣嘅系我食到榴莲味🤣,莫非mix up啶榴莲馅?),口感唔偏软稔唔系烟un,#芝麻控 嘅话值得试,烟un控就可以谂谂。同场加映系之前话过想试嘅 #芝麻糊!配木莲冻一流一「杰」,捞埋一齐质哋啱啱好唔会太腻,不过亦沟淡咗个芝麻味🤧。至于另一招牌杏仁茶有比较特别嘅「吸吸version 」,杯装就冇杏仁糊咁heavy,杏仁味香浓,配木莲冻、桃胶、小丸子等等都唔会违和,系养生味浓嘅「废水」。