2021-07-23 1331 浏览
周六同内子去观塘行吓,咁难得梗系要揾间文青cafe chill 吓同hea 吓啦 ~ 内子拣咗呢间廿一由八, 系一间系家私workshop 里面既cafe。 内子就叫咗ice drip coffee, 佢就好钟意佢既酸味仲有扑鼻而至既咖啡味,甘香但唔苦涩,味道都几清新,而且咖啡够冰冻, 连唔饮咖啡既我都觉得易入口。而我就点咗matcha latte, 饮落一d都唔会甜,绿茶味道比较淡, 饮落有淡淡既绿茶涩味。相比之下,我就觉得ice drip coffee 出色好多。我地另外就叫咗佢呢度出名既姜黄香梨吉士蛋糕。蛋糕送到时仲有热度,好松化,食落系好香既牛油味。虽然姜黄味唔系太出但香梨蓉清新唔太甜,蛋糕面烘得够香趣,一次过食有3重口感,唔错唔错~正餐就叫咗个青酱蛋白长通粉,略嫌较干而且比较淡味, 加埋烟三文鱼食都ok ge ~ 食完仲可以睇吓间workshop, 亦有家私同家庭立杂野买,食完可以望吓, 环境都几舒服, 不过枱同枱之间比较近~

2021-07-18
  • ice drip coffee