2014-11-21 4497 浏览
ともえ鮨。聚。由8月开始嘅Restaurant Week开始认识ともえ鮨,当时冇试佢嘅推广set,但就响8/23去咗食daily lunch set:所有食物一丝不苟放响便当盒中,内含切工工整嘅鱼生饭、烧得外皮香脆热辣辣嘅白身鱼、软滑鲜嫰嘅蒸蛋、前菜家常味道、小巧别致食具,加上热情店主见我对店内食具仔细玩味逐一抹净影相留念又豪不吝啬主动拎埋自家珍藏予我欣赏,心里对此小店产生莫名好感,心里暗暗决定要嚟试佢嘅寿司。是日相约好耐冇见嘅友人K先生,谂住小店较静方便倾谈。我哋各自点咗个寿司定食同特选寿司定食。由于唔系坐吧枱,寿司并非一件件上。一嚟到嘅时候除咗军舰嘅紫菜已经有啲软,鱼身亦未见光身亮丽,心里已将期望减半。立即争取时间,唔理先淡后浓嘅规则食咗军舰先。海胆细细瓣加上食落清鲜甜美冇怪防腐剂味,应该系来自北海道。三文鱼子咬落未至于卜一声,但调味唔会太甜属正常。牡丹虾还算甘甜爽滑弹牙,但绵密胶质黏稠感略逊。带子冇乜鲜甜味。腌青鱼正常。白身鱼唔知咩嚟,个人钟意肥嘟嘟嘅鱼,呢嚿又干唔鲜甜唔肥美非我杯茶。吞拿鱼是结实的,中拖罗多筋,但两者食落未够鲜度。铁火卷亦只系一般。师傅握饭力度适中不会过松散或太
ともえ鮨。聚。

由于唔系坐吧枱,寿司并非一件件上。一嚟到嘅时候除咗军舰嘅紫菜已经有啲软,鱼身亦未见光身亮丽,心里已将期望减半。立即争取时间,唔理先淡后浓嘅规则食咗军舰先。海胆细细瓣加上食落清鲜甜美冇怪防腐剂味,应该系来自北海道。三文鱼子咬落未至于卜一声,但调味唔会太甜属正常。牡丹虾还算甘甜爽滑弹牙,但绵密胶质黏稠感略逊。带子冇乜鲜甜味。腌青鱼正常。白身鱼唔知咩嚟,个人钟意肥嘟嘟嘅鱼,呢嚿又干唔鲜甜唔肥美非我杯茶。吞拿鱼是结实的,中拖罗多筋,但两者食落未够鲜度。铁火卷亦只系一般。师傅握饭力度适中不会过松散或太实,每件大小形状亦相约,调味盐糖醋略淡未有特别印象。

蒸蛋软滑度够之余又唔会水了了,食落有蛋香味及冬菇香,混和鸡肉、带子鲜甜,水准以上。味噌汤以昆布做底冇加任何鱼、海鲜,纯粹面豉味尚可不过咸,个人虽较喜爱略带酒香嘅面豉汤,但呢度做嘅已够水平。今次个咖啡太淡冇乜甘香。

由于呢三个月已经将尖沙咀、铜锣湾稍有名气或食评达4分以上嘅鮨店试过哂,如果比相类价钱,尖沙咀首选鮨真,铜锣湾可选千里禅或鮨森。呢度嘅性价比一般,冇诱因再嚟。反而daily lunch set仍好,似乎店舖嘅熟食比较在行。当然整体服务仍是招呼周到贴心满意的。
[上至下]寿司定食、特选寿司定食
特选寿司定食
2014-11-19