2025-02-09 90 浏览
🥰 老友 “意大利长介” 周围食好嘢, 最近试咗 Kanesaka, 我梗系叫佢带我见识见识.🤗 餐厅位于中环, 建设银行大厦五楼, 由三楼转私家䢂直达, 接待处似私人会所格局, 经过走廊到达 Kanesaka, 主厅设L型八人寿司吧枱, 装修简单, 座位背后两边落地玻璃.🥢 寿司午餐, $1,180+10%, 包十贯寿司, 玉子烧, 铁火卷, 茶碗蒸, 汤, 雪糕. 另点清酒 (360ml), $840+10%. 今日主厨 谷和师傅 招呼我哋. 餐厅师父传全部剪 “鲍鱼刷”, 哈.🦐 樱花虾茶碗蒸🍣 寿司间八金目鲷中拖罗大拖罗年幼鲔鱼小肌池鱼北海道海胆赤贝海鳗玉子烧铁火卷🥣 葱吞拿鱼汤🍨 海盐牛奶雪糕🦐 樱花虾茶碗蒸. 蒸蛋够热, 好多樱花虾, 味道平衡.🍣 间八. 鱼身相对厚切, 口感充实.🍣 金目鲷. 玩炙烧, 油香平衡, 非常美味.🍣 中拖罗. 铁锈味缓缓渗出, 一流!🍣 大拖罗. 超级肥美, 又唔会肥腾腾, 带少少酱油咁香.🍣 烟熏年幼鲔鱼. 入口鞋鞋地, 闻唔到烟煄味, 系吞落口就慢慢渗出.🍣 小肌. 醋鲭鱼味道, 麻麻哋.🍣 池鱼. 色泽明亮, 肉质实净, 葱蓉嘅调味细致

🦐 樱花虾茶碗蒸
🍣 寿司
年幼鲔鱼
玉子烧
🥣 葱吞拿鱼汤
🍨 海盐牛奶雪糕
寿司吧枱
🦐 樱花虾茶碗蒸. 蒸蛋够热, 好多樱花虾, 味道平衡.
樱花虾茶碗蒸
🍣 间八. 鱼身相对厚切, 口感充实.
间八
🍣 金目鲷. 玩炙烧, 油香平衡, 非常美味.
金目鲷
🍣 中拖罗. 铁锈味缓缓渗出, 一流!
中拖罗
🍣 大拖罗. 超级肥美, 又唔会肥腾腾, 带少少酱油咁香.
烟熏年幼鲔鱼
🍣 小肌. 醋鲭鱼味道, 麻麻哋.
小肌
🍣 池鱼. 色泽明亮, 肉质实净, 葱蓉嘅调味细致, 掂!
池鱼
🍣 北海道海胆. 呢个价钱都系出板海胆, 份量味道普通.
北海道海胆
🍣 赤贝. 厚身, 但唔够爽㖞.
赤贝
🍣 海鳗. 温度啱啱好, 完美结合醋饭.
海鳗
🍮 玉子烧. 普普通通.
玉子烧
🍙 铁火卷. 吞拿鱼高质肥美, 出色!
铁火卷
🥣 葱吞拿鱼汤. 够热赢一半.
葱吞拿鱼汤
🍨 海盐牛奶雪糕. 盐味突出, 超好食.
海盐牛奶雪糕
🤗 总结: 餐厅定偿高档, 主㕑日本人, 可以介绍食物但冇交流, 副㕑服务员都识讲日文, 帮手翻译, 整体服务专业但冇温度, 食材优质, 但呢个价钱我唔识理解啰.

😂 后记: “开饭嘞” 几编食评怪怪地, 内容大同小异, 一餐得五六张相, 食物介绍唔完整, 感觉一餐唔够十道菜, 哈.
烟熏年幼鲔鱼