2023-02-23
🇯🇵日本机票🎫升到傻左🤦🏻♀️未有得搭飞机既我✈️唯有搭䢂🛗去住京都先啦🤪餐厅🍽装饰 • 布置以日本居酒屋为主题👹挂满日式灯笼🏮,好有日本感觉💃🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🥢A4 Wagyu & Lobster Tasting Menu ($888/位 • 𝟐位起)🥢▪蟹肉菠菜沙律拆肉北海道长脚蟹🦀,放系菠菜"柱"上面🥬配酸酸和风沙律汁,开胃𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦.▪矶煮鲍鱼用左𝐒𝐚𝐤𝐞🍶熬煮约𝟖 - 𝟗𝐡𝐫𝐬️🔥,食落甜甜地😙完全唔韧,易咬得黎𝐊𝐞𝐞𝐩到弹牙口感🤓旁边有三文鱼籽🧡脆青瓜🥒 • 酸甜腌萝卜🤍.▪刺身 • 寿司盛合(*由左至右👉🏻 • 淡至浓味食)▫️𝟐款白肉鱼 : 金目鲷 • 真鲷,肉质鲜嫩🐟▫️赤虾 : 浓浓虾膏&梅子酱做虾身面既酱,虾身虾头都好甜🦐▫️烧和牛 : 油脂出晒黎🐃,面加左少少黑松露🖤▫️炙烧拖罗 • 海胆 • 黑鱼子寿司🍣 : 海胆劲鲜甜唔腥💛▫️北海道蟹肉 • 拖罗蓉 • 三文鱼籽卷 : 用薄青瓜围边,食落更清新💫▪温野菜烧𝟑款都烧得香口,唔会油淋淋🫢爆汁甜甜日本水茄🍅 • 宫崎小蕃薯🍠 • 日本小青椒🫑 表面少少
未有得搭飞机既我✈️
唯有搭䢂🛗去住京都先啦🤪
餐厅🍽装饰 • 布置以日本居酒屋为主题👹
挂满日式灯笼🏮,好有日本感觉💃🏻
▪蟹肉菠菜沙律
拆肉北海道长脚蟹🦀,放系菠菜"柱"上面🥬
配酸酸和风沙律汁,开胃𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦
▪矶煮鲍鱼
用左𝐒𝐚𝐤𝐞🍶熬煮约𝟖 - 𝟗𝐡𝐫𝐬️🔥,食落甜甜地😙
完全唔韧,易咬得黎𝐊𝐞𝐞𝐩到弹牙口感🤓
旁边有三文鱼籽🧡脆青瓜🥒 • 酸甜腌萝卜🤍
▪刺身 • 寿司盛合
(*由左至右👉🏻 • 淡至浓味食)
▫️𝟐款白肉鱼 : 金目鲷 • 真鲷,肉质鲜嫩🐟
▫️烧和牛 : 油脂出晒黎🐃,面加左少少黑松露🖤
▪温野菜烧
𝟑款都烧得香口,唔会油淋淋🫢
爆汁甜甜日本水茄🍅 • 宫崎小蕃薯🍠 • 日本小青椒🫑
表面少少盐简单调味🧂
以下系𝟐拣𝟏,同朋友👭梗系𝟏人拣𝟏款,试晒𝟐样👏🏻
▪黑松露汁焗龙虾
师傅👨🏻🍳已帮我地起左肉,龙虾肉好肥美🦞
用番龙虾壳托起🤲🏻睇落更大条🤩,食落爽口弹牙🤓
黑松露汁🖤唔会过浓,冇盖到龙虾既鲜甜😚
▪A4宫崎和牛陶板烧
以陶板烧方式上🔥,可以自己控制熟度🥩
满满细致均匀既油花😳
和牛劲浓🐃食落入口即溶化,唔会好油腻🤤
虽然有配酱汁,但我觉得完系唔需要点🥢
▪冷稻庭乌冬
系我食过最烟靭,最好口感既稻庭乌冬🤍
底下既汁唔会过咸,配左紫菜丝 • 葱花,
加少少𝐖𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢💚又有另一种感觉🍜
▪Dessert • 芝士蛋糕
偏厚实既🧀重芝士蛋糕🍰,彩针朱古力点缀🌈
▪Drinks • Mocktails🍹
▫️Berry Beri ($68)
(Strawberry • Blueberry • Apple Juice • Yakult)
▫️Fresh Lime Soda ($68)
(Fresh Lime Juice • Soda Water)
🔺以上价钱 💁🏻♀️需另加𝟏𝟎% 服务费
🔺店员们服务都好好👍🏻,野食上枱时会稍作介绍,又会问你味道点🙇🏻♀️
🔺餐厅有素食🌱𝐌𝐞𝐧𝐮,逢星期一至三仲有𝟐𝐡𝐫𝐬 既𝐀𝐥𝐥 𝐘𝐨𝐮 𝐂𝐚𝐧 𝐄𝐚𝐭🤰🏻
🔺有𝐕𝐈𝐏房💳,户外座位,𝟐边睇既景都唔错,部份位置仲望到维港🌊