去咗附近已翻新同改名做8咪半嘅中染新城,试试新开冇耐嘅龙门一番.呢度系间食上海菜嘅餐厅,入面装修就非常破格.同同类型嘅餐厅相比,多咗啲年轻活力嘅感觉.餐纸设计成大富翁游戏咁,都几得意.坐低之后店员就拎住个托盘嚟,上面放咗唔同款式嘅茶包,我哋分别拣咗茉莉花茶同普洱茶.然后就将茶叶放晌细细嘅茶壶.再加热水冲泡.其实我比较钟意温和一啲嘅茗茶,茉莉花茶正合我意,只系有时要迁就同行嘅人咋,而家一人一壶就可以饮自己真正想饮嘅茶喇.呢度嘅名入面有紫砂炖汤,睇嚟应该系佢哋嘅驰名菜式,所以好想试试,可惜店员话𠮶日下昼冇炖汤供应.有啲失望,唯有留返下次啦.见下午茶餐先$48(未计加一同茶位)就有迷你凉菜两款,点心一款同饭面一款,好似几抵食,于是就叫咗份,再加小菜试试.菊花醋木耳嘅口感爽脆,食起嚟有蒜味.千层水晶肉嘅质感扎实唔松散,调味啱啱好.上汤小笼包嘅外皮算薄,味浓而多汤汁.龙门海鲜炒饭嘅配料有小虾仁,鱿鱼粒,鸡肉同香葱等等,饭炒得粒粒分明,同埋均匀咁沾上酱汁,油份亦可接受,食起嚟几香口.之后就系散叫嘅小菜,黑醋排骨嘅排骨肉质松化有醋香,配上菠萝同洋葱,酸酸甜甜几开胃.有机豆浆黑木耳浸胜瓜,用咗豆浆烹调
呢度系间食上海菜嘅餐厅,入面装修就非常破格.
同同类型嘅餐厅相比,多咗啲年轻活力嘅感觉.
餐纸设计成大富翁游戏咁,都几得意.
茉莉花茶, 普洱茶
茉莉花茶, 普洱茶
菊花醋木耳, 千层水晶肉
上汤小笼包
上汤小笼包嘅外皮算薄,味浓而多汤汁.
龙门海鲜炒饭
黑醋排骨
有机豆浆黑木耳浸胜瓜
有机豆浆黑木耳浸胜瓜,用咗豆浆烹调嘅胜瓜同木耳好鲜甜,都几清新.
火腿津白
火腿津白嘅金华火腿煮得软熟同埋几易咀嚼又唔痴牙,津白就好多汁,又可以中和金华火腿嘅咸香.

佢哋嘅食物调味偏向浓郁,但食完都冇令人口干嘅感觉,对佢哋嘅印象唔错,只系未能一试紫砂炖汤,系有少少可惜嘅.
上汤小笼包