2018-08-25
已立秋但還未感覺到有秋意,但同朋友們已急不及待去嘗火鍋了! 今次就揀左間係深水埗既火鍋店,Openrice評價也不錯嘅火鍋店。呢間店主打海鮮掛帥,火鍋食材一定要新鮮,能食出簡單原味同海鮮鮮味。坐低後就想睇下有乜好野食,原來有多款小食,當然順便揀埋個湯底啦!湯底大家決定了選蕃茄海鮮蟹窩 蕃茄湯微酸甜甜香香滾起都聞到,即刻開胃準備試口湯,竟然係鮮茄唔係茄膏之類,真材實料!跟手落埋蟹,虾,青口,大蜆同再加鮮茄,湯底都已咁豐富,肯定鮮味都極。響鈴火鍋必備今次就試佢地特色紫菜響鈴,賣相已經好靚,仲要係熱辣辣剛炸起,放湯吸收晒湯精華無得輸微脆又飲到湯汁!另外加咗蟶子王同鮮鮑魚,色澤亮麗就知是即劏啦! 灼1mins就剛熟鮑魚軟淋, 蟶子彈牙又鮮甜。火鍋除海鮮又點少得靚牛肉,呢間就可以揀牛拼盤,三款頂級牛展,手切牛頸脊同安格斯牛小排,油脂分佈均勻,口感覺有不一,牛展較有咬口,牛頸脊最濃牛味有嚼頭,小排就香滑。鮮淮山健康之選,爽口但有點粉,有白色吸收到蕃茄嘅紅色。萵苣青色翠綠煮後還脆卜卜,口感爽。手打芝士墨魚丸我最鐘意,食過後亦無失望反而更喜愛,彈牙嘅墨魚丸外層包著爆醬芝士汁!總結新鮮就是火鍋的必殺技!
湯底大家決定了選蕃茄海鮮蟹窩
鮮淮山
健康之選,爽口但有點粉,有白色吸收到蕃茄嘅紅色。
萵苣
青色翠綠煮後還脆卜卜,口感爽。
總結新鮮就是火鍋的必殺技!