2022-12-29 945 浏览
今日2人去饮茶,因为想慢慢叹,而且因疫情关系,所以不想搭枱,见呢度有得拣搭枱/不搭枱,又有自动翻水机,所以特来试试。知客见我地不搭枱要求我地攞飞,我地冇问题。可是带位个女士不断咁问我地搭唔搭枱?我地如果唔介意搭抬,一早已入去。所以已一次又一次表明不想搭枱。点知有1张4人枱,知客竟问有冇4人,就比左3个最迟来又冇取飞客人先入。我地一早取飞都冇得入。带位阿姐又不断问我哋和其他客人搭唔搭枱,我哋已经表明好多次,其实有2-3组既2位客人都唔想搭枱。不过咁嘅情况,知客和带位阿姐都似乎唔会安排2人可入坐先。所以2位嘅永远喺度等等等…带位又问我地搭唔搭枱,我哋已不厌其烦再讲多一次唔搭,带位阿姐叫我哋入去,我地都觉奇怪,明明头先仲问紧边个搭枱可先入,我地都跟入去看看,点知真系浪费客人时间,入到去系1张大枱要搭位,带位根本冇听客人讲咩,亦都冇理客人要求需要,不断想塞满d位就算。跟住我哋都好嬲走左,去咗第二间食。个带位阿姐,仲好似觉得我哋唔啱咁,明明佢自己听错,又话我哋肯搭枱。其实明白生意难做,但既然你公司比客人选择搭/不搭枱,咁即系明白客人的需要,一系就唔好俾人拣啦。直程话全部都要搭枱,咁啲客人可以选择

其实明白生意难做,但既然你公司比客人选择搭/不搭枱,咁即系明白客人的需要,一系就唔好俾人拣啦。直程话全部都要搭枱,咁啲客人可以选择,唔使嘥晒人地啲时间。仲要一肚气。

最无奈系我提议去呢度食,搞到大家咁开心。好难有下一次。
2022-12-29
早餐