2021-05-02 1103 浏览
疫情之下连澳门都去唔到,今日便去「咪走鸡」葡国餐厅,想食非洲鸡。之前未去过,都系见尖沙咀地点方便。下午三点几去到,餐厅只有一枱四人客。我哋坐咗一张合并的四人枱。个侍应都好nice,,话随便坐,晚餐时段前还枱便可以。那时未够四点,我哋一定唔会坐到六点,一定冇问题。坐低叫左两杯house wine、炸马介休球、盐烧沙甸鱼、同埋非洲鸡。House wine 红酒两杯好快上台,果位侍应好醒目咁话:「我特登开咗支全新嘅酒比你哋,如果啱饮,可以成支上,因为两杯都$100, 成支也$200而已。」我哋其实饮唔到一支,但见佢咁热诚又开咗支新酒,就叫佢成支攞上嚟,大家开心咪好啰!个侍应又呈上一张折扣coupon, 「咪走鸡」对面间酒舖都系佢哋嘅,话买葡萄牙酒有九折云云。食物来了,不过不失,但非洲鸡是「干」的,唔系澳门「木偶」或「亨利美心」有酱汁的「湿」非洲鸡,有啲失望。但唔紧要,心情好食物便好吃。就在快要食完之际,突然冒出另一个女侍应(可能高级啲)同我哋讲,话要移走我哋右边半张枱(因二合一),当时果「半」张枱仲放住支红酒、水、碟。当时还未到五点,仲差五分钟左右!老实讲,从来未试过食食吓,会冇咗半张枱啰!

老实讲,从来未试过食食吓,会冇咗半张枱啰!我同佢讲,我哋都未食完,你唔可以收其他枱咩?根本未到五点冇客!佢坚持,仲话移走右边𠮶半将枱后,可以在左边并另外半张比我哋!我哋真系O哂嘴!

结果佢都冇落手收右边半张枱,因为我哋已经失去兴趣,木槺布甸都唔想食,埋单走人。这时侯刚刚过五点,有一组walk in 客入嚟。呢个女侍应大大声同客人讲:「今晚dinner 已经full 咗,但如果你哋现在入坐,5:45 pm 还枱是可以的!」

我哋二人你眼望我眼:「咁点解要喺我哋未食完就拎走半张枱!」

其实食嘢、买嘢都真系讲心情,任你食物识飞,这样赶客的态度,也不会再帮衬。何况食物也只是一般不过不失。第一位侍应都真系几好,十分亲切,可惜前功尽废,莫非果位似supervisor 嘅侍应是「卧底」,专门赶客等冇repeated customers帮衬?
霹雳非洲烧鸡
海盐烤沙甸鱼