2022-10-21
嚟过一次下午茶见地方都ok今晚就去试下晚饭,我二人但得门口中间张窄嘅二人枱,见张卡位两个客都差唔多就等下先(谂住真好彩可以坐得舒服啲食番餐)准备落单时个侍应就话。。侍应: 我地门口有三位客,你地搬过门口张二人枱啦我: 吓!我等咗好耐就系专登等呢张卡位所以而家先入嚟侍应: 呢张系四人枱,你地系两位所以唔可以坐呢张四人枱,唔介意嘅你地就坐个张啦!(态度极唔礼貌)我: 但我介意侍: 咁你地得两位嘛只可以坐个张,呢张俾四人坐嘅我: (我望下枱周围都冇贴<4个人枱>啲贴纸所以先讲)你呢张枱冇贴话只可以四人坐,同埋上个客都系两人点解佢地又可以侍应:因为当时唔多人吖嘛侍应嘅态度就系要迫我搬]我: 系咪宁愿我走都要俾呢张枱你?侍应就用寸寸地眼神望望下就企开,佢回头望个样就系想我走搅到咁已经顶住度气跟住我起身走同佢讲"我让张枱俾你吖吓"明白生意想做多啲,但茶餐厅嚟讲2人同3人消费大约相差都系$100左右啫又可必得失个客呢,有时2人嘅消费或者仲多过3人。 如果佢唔系呢啲态度我都会让俾佢咁样做生意咁嘅服务态度点敢再嚟呀
准备落单时个侍应就话。。
侍应: 我地门口有三位客,你地搬过门口张二人枱啦
我: 吓!我等咗好耐就系专登等呢张卡位所以而家先入嚟
我: 但我介意
侍: 咁你地得两位嘛只可以坐个张,呢张俾四人坐嘅
侍应:因为当时唔多人吖嘛
[睇个侍应嘅态度就系要迫我搬]
我: 系咪宁愿我走都要俾呢张枱你?
侍应就用寸寸地眼神望望下就企开,佢回头望个样就系想我走
搅到咁已经顶住度气跟住我起身走同佢讲"我让张枱俾你吖吓"
咁样做生意咁嘅服务态度点敢再嚟呀