2009-06-15 143 浏览
呢间野d 服务态度真系第一流咁差,我开左openrice 个account 已经好几年,但平时都好懒上黎写食评,但今日真系顶唔顺,一定要上黎写下,宣泄下今日既不快!一向以黎我同屋企人系星期日返完教会之后都会去天泽饮茶,有时会去三楼既富泽,有时又会去下龙翔。今日就拣左去龙翔。我地拎左张10人台,张台个位对到正风口,我地几个一坐低系度等齐人既时候已经俾d 风兜口兜脸咁吹左10分钟,终于都顶唔顺叫待应阿姐帮帮手较细d冷气,较细完一阵唔知点解又大番,先后三次同阿姐反映过。后尾我见到有个身形较肥既经理,叫左佢过黎同佢好声好气咁问冷气系咪唔可以再较细d, 都未讲到第二句佢就已经开始反驳我(系唔俾机会我讲果种),话佢地酒楼d 冷气系咁,系天泽商场中央架㖞,坏左呀,无得较细架。 (不过之前D待应阿姐又话帮我地较细左,有得较细,咁即系唔系中央啦,究竟边个讲紧真话,真系天晓得了)“小姐你知唔知呀,我较细左你呢边(讲讲下又无中央冷气了),人地隔离台又话热架喇,我顾得边个先得架?” 我问:“咁有无其他方法呀?我地真系觉得好冻”肥经理:“无架喇,边有方法呀?一系同你调台啰好无?” 我话:“好丫咁你帮我调,几耐度
“小姐你知唔知呀,我较细左你呢边(讲讲下又无中央冷气了),人地隔离台又话热架喇,我顾得边个先得架?” 我问:“咁有无其他方法呀?我地真系觉得好冻”肥经理:“无架喇,边有方法呀?一系同你调台啰好无?” 我话:“好丫咁你帮我调,几耐度会有呀?”肥经理:“调啰调啰,即刻调,果边有吉台呀,4位既,你o岩唔o岩丫?” 我话:”呀经理,请问我地10个人点坐落去4人台?我要一张10人台”
我地觉得呢个肥经理根本就唔系想为顾客解决问题,分明只系想窒番我啰。
之后个肥经理同左一个待应讲话 “有台帮佢转啦, 有台先帮佢转㖞
之后十几廿分钟我地见到周围既八人台都有人入紧座。后尾带位姐姐带左后尾黎既屋企人,见我地系度讨论就问我地咩事,一问之下原来根本就无人同佢讲我地要调台呢个安排!即系个肥经理根本乜都无做过!
奶奶走左过隔离张台度睇果边系咪会无咁冻,另一个睇黎似高级d 既经理问佢咩事,然后我就再同佢讲呢件事,因为当时隔离台已经差唔多食完,我就话,我等呢张台得架喇,有台你就安排我坐过黎啦”,佢竟然同我讲“你唔好咁大声先,会影响其他客人架(我心谂,你头先你个同事咩态度咩语气咩声量呀,唔知边个大声先啰!)你系觉得呢张唔冻喇嘛,好丫,咁你企系度等”...我问佢我仲乜要企系度等,我返埋位等唔得咩?我之后净系同佢讲,总之我想转台,你乜都唔洗帮我搞,我净系等呢张得架喇!无理佢就坐番埋位。
成间酒楼d 经理都系一样咁无礼貎,亦无打算帮客人解决问题,果个位冻,你唔帮人转台,都其实可以俾件披肩个客搂下,就算无披肩都可以俾张台布个客搂一搂。
好,我返埋位等既时候屋企人已经到齐。之后果个好似高级d既经理走黎同我地讲,有台啦,不过细小小㖞,果度一定唔冻,就叫我地起身。去到近门口既位置,俾左张得4张凳既圆台仔俾我地!d 待应系咁拎d 圆凳仔黎!我地所有人都觉得呢个安排好奇怪,似系想敷衍了事咁。
跟住奶奶就话唔食啦唔食啦,走啦,就拎左张单去揾果个经理话我地唔饮啦就去左埋单。

我走返转头问果个肥经理姓乜,佢问番我转头:“我姓谭既,你想投诉我呀?我地d 老板系哂度架喇(指向另外果个经理),你咪投诉啰
呢间野我地以后都唔会再帮衬!