2018-12-09
系东大街唯一一间 coffee shop,但系估唔到会饮到暂时最难饮嘅咖啡。见到佢嘅signature coffee 系黑芝麻Latte,谂住一试,点知一见到杯嘢就打个突:真心未见过咁肉酸嘅拉花,大佬,作为一个 Barista 点好意思拉杯咁样嘅嘢出嚟?拉到咁不如唔好拉好过,唔识拉平实啲学 M 记用个模系咁易洒啲朱古力粉咪算啰,好过拉到咁。无外表都算,最惨系无内涵,饮落口最大阵味唔系芝麻味,更加唔系咖啡或奶味,系一大阵「油益」味,好明显系啲受左潮唔知摆左几耐嘅芝麻搞到咁;丁点咖啡味都无,有少少奶味,似足人哋低脂奶再开水咁。总之,你叫我 Blind tasting 嘅话我一定答唔到你饮紧乜,饮一啖就顶唔顺,点好意思卖三四十蚊杯???另外杯 Americano 都系苦涩味,同茶记斋啡不相伯仲。去呢间 coffee shop 不如去 Nespresso 就咁整杯 capsule 好过。打咁长,真系坚嬲。
打咁长,真系坚嬲。
黑芝麻 Latte