2023-01-29 110 浏览
上环新纪元广场好多时候都会经过,但系入去食嘢真系第一次。见到门口有好大个餐牌栋咗喺度,跟住就好奇去睇一睇,结果一睇就见到呢个半自助餐嘅Tea Time Menu。于是两个人就order咗法式烤鸭胸同埋英国传统鳕鱼柳。法式烤鸭胸($168),鸭胸旁边有沙律菜伴碟。将鸭胸切好细细旧点落去酸酸甜甜嘅酱汁,将真正嘅烤鸭香味散发出来同埋粗糙嘅口感算系几易入口。菜冇沙律酱,但系佢有沙律醋食落去口感酸甜好开胃。英国传统鳕鱼柳($168),鱼柳旁边,照样有沙律菜伴碟。鱼柳嘅制作时间系比烤鸭胸更加耐,大概需要20分钟左右。鱼柳有两条,将鱼柳切开,跟住再点落沙律酱𠮶度可以将鱼柳嘅鲜味更大程度咁发挥出来。至于任食嘅薯蓉口感比较smooth。由于冇酱汁加入,所以整体会比较干。沙律菜系伴碟嘅沙律菜。薯条系最好食嘅粗身硬薯条。本身薯条已经有腌制过,所以有其他嘅香料味。炸出嚟之后再落咗少少盐所以比较咸。餐厅亦都有奉上茄汁,所以呢个任食薯条我哋叫左三碟。冷粹咖啡本身有少少微冷,罐装可以更大程度咁保留咖啡嘅香味。饮完之后觉得好醒神。咖啡罐嘅包装亦都有餐厅嘅名,同埋标榜系香港制造。成个套餐可以任食薯蓉薯条同埋沙律菜,选择

法式烤鸭胸

英国传统鳕鱼柳

沙律
冷粹咖啡

成个套餐可以任食薯蓉薯条同埋沙律菜,选择呢个Menu去食,仲可以有一罐冷粹咖啡。我觉得都算系几抵食嘅一次。
法式烤鸭胸
英国传统鳕鱼柳