2012-06-08
都几钟意食台湾野,又钟意饮珍珠奶茶。不过自从知道饮珍珠奶茶既用料唔好后都饮少好多,系食台湾野时叫返杯黎饮下,咬下珍珠。香港仔得一间食台湾野,开左N年喇,由我读书时就开始食,不过出黎做野后就少左黎。寻晚又黎食,见到有样野叫“狮子面”,问下店员咩叫狮子面,原来唔系面既问题,狮子系代表“大”既意思!要左一个狮子面套餐,一个狮子面,2个小食,2杯野饮,都系$ 118 only!饮品要左蜂蜜绿茶加珍珠(+$3)同热珍珠奶茶(+$3),珍珠够烟韧,奶茶就甜左D,蜂蜜绿茶就正常甜度适中。台式食品好多时都有煎炸,饮返杯透心凉饮品,正! 小食1: 香辣烧卖仔 ---哇,好辣呀,个汁系麻辣唔系香辣,正常黎讲应该要点先辣,但上到枱时D烧卖已经浸左落辣酱喇,好辣呀,烧卖系比一般街边货色好些少,咬落唔起粉,有成10粒算多。小食2:紫菜煎素鹅---一上枱我见好油,所以我无食,但我朋友话都煎得几香口,表层脆,入面够热够厚身有咬口。主菜到:杂锦肥牛蕃茄汤底接面 一上枱见吓亲,因为真系好大呢!影相都反应唔到实际有几大,有只饭碗响侧边就可比较到,狮子面既碗直径有三个饭碗咁大,杂锦底就已经有金菇、菜、饺子、云耳、蟹柳等配菜
要左一个狮子面套餐,一个狮子面,2个小食,2杯野饮,都系$ 118 only! 饮品要左蜂蜜绿茶加珍珠(+$3)同热珍珠奶茶(+$3),珍珠够烟韧,奶茶就甜左D,蜂蜜绿茶就正常甜度适中。台式食品好多时都有煎炸,饮返杯透心凉饮品,正! 小食1: 香辣烧卖仔 ---哇,好辣呀,个汁系麻辣唔系香辣,正常黎讲应该要点先辣,但上到枱时D烧卖已经浸左落辣酱喇,好辣呀,烧卖系比一般街边货色好些少,咬落唔起粉,有成10粒算多。 小食2:紫菜煎素鹅---一上枱我见好油,所以我无食,但我朋友话都煎得几香口,表层脆,入面够热够厚身有咬口。 主菜到:杂锦肥牛蕃茄汤底接面
一上枱见吓亲,因为真系好大呢!影相都反应唔到实际有几大,有只饭碗响侧边就可比较到,狮子面既碗直径有三个饭碗咁大,杂锦底就已经有金菇、菜、饺子、云耳、蟹柳等配菜再加埋肥牛就好丰富,面底可以选拉面、乌东、米线,仲有一只蛋(生既)
喜欢蕃茄汤底,感觉健康D,呢个汤见到一旧旧蕃茄都算鲜甜,拉面质感一般,唔弹牙,到最后两个人系食唔晒D面既,不过都清晒配料,最后系饱住肚走人,埋单$124,呢个价有野饮有小食有面算几好喇,有时简简单单食个快餐呢度都ok!