2019-09-21 70 浏览
今日行行荃新天地发现「罗麦记」系度开左分店 抢眼夺目既霓虹灯招牌好吸精 👀 地砖用左黑白两色 阵怀旧味番哂黎 罗麦记绝对系传统茶记改良既玩味创新版茶餐厅 再带番七十年代怀旧既食物 呈现番旧香港味道🇭🇰除左装修够哂怀旧 食物以怀旧道地既港式食物作招徕 先叫做罗麦汁牛河 牛河超上色入味 河粉好滑嫩 牛肉份量几多 罗麦汁甜甜地 几好食红豆冰粒粒奶茶饮品其实可以简咖啡或者奶茶 而我就简左奶茶 杯野将奶茶x红豆冰做Crossover 奶茶香浓幼滑 茶底甘香 将红豆雪成冰粒 冰感十足 粒粒红豆绵密有咬口 同奶茶☕配合得好好 完全无违和感❤菠萝🍍粒粒冰菠萝味清甜 唔会话死甜 感觉几解渴 有菠萝雪冻所结成既冰粒 完全系粒粒冰 另外亦都有d菠萝果肉 成杯野都唔错 岩哂仲热热地既秋天饮😋系罗麦记揾到一d 特色小食 虾多士差唔多系每枱必点✨ 一碟有5件 虾多士上枱劲香 做法同传统既有d分别 上面有唔少虾肉 多士内外都炸得超香脆 咬落脆卜卜 好邪恶😈 配埋沙律酱食超滋味黑汁鱿鱼须🦑 鱿鱼须爽口弹牙 配埋黑汁即豉油汁好惹味 唯一可惜既系卤得唔算太入味火车头雪糕🍦因为口痕想食甜品 所以就嗌咗哩个有三个雪糕球既甜

红豆冰粒粒奶茶

菠萝🍍粒粒冰

黑汁鱿鱼须🦑

火车头雪糕🍦
因为口痕想食甜品 所以就嗌咗哩个有三个雪糕球既甜品 三个雪糕球都系唔同口味 有云呢拿士多啤梨同朱古力 配上左Oreo曲奇🍪 成件事都岩岩好☺️

水牛芝士炸云吞
芝士同云吞个比例合理 芝士大咸香 云吞炸得几脆 虾肉爽口 当小食食就岩哂 有埋酱可以配😊

罗麦记分店都几多 有机会试埋其他小食同野饮🤣