2017-07-11
大家都成日讲起呢间抹茶甜品店,今日我终于有机会嚟试下啦!其实 miramall 楼上都有间备座位设置嘅分店,原来系好早 9pm 就关门,食咗闭门羹添!我哋今日咁啱都好想好想食抹茶嘢,所以走咗去地下嘅另一分店。地舖主要系外卖嘅,只系近门口位置有张小枱仔,但系无座位嘅。呢度反而售卖周边商品为主,一大堆唔同种类嘅绿茶呀,饼干呀等等。而且全部都系日式礼盒包装,靓到爆!讲返我哋食咗啲咩?咪就系抹茶金刨冰,咁就当然系抹茶口味啦(其实仲有培茶口味可以选择嘅)!刨冰大大杯,所以价值 $65 一杯都可以接受啦!面头系我最期待嘅抹茶软雪糕,佢配有 mochi 同埋红豆蓉。软雪糕好浓滑,mochi 咽咽靭靭,而红豆蓉同刨冰有又有咬口。抹茶味道清幽,又唔会太苦涩。最估唔到系食到底部都仲有抹茶酱,唔驶食到尾后得返啲刨冰咁可怜。