是日同前老细补farewell,同场六人,三男三女大擦海鲜餐~一行五人迟到,所以去到见前老细一个人食紧前菜(应该系卤水鸡翼尖)....大家坐低之后不停倾计....大概倾咗三个字,我忍唔住建议前老细去选海鲜....呢个重任由我同二秘书加前老细....搅掂~~正题如下:-新鲜白灼虾 - 以我一向唔太喜欢白灼虾嘅人都话佢超鲜甜...肉质弹牙...虾壳本身比平时食开啲白灼虾硬好多,所以好易搣,我平时唔食今次都食...咗几只~~~蒜蓉粉丝蒸元贝 - 不嬲元贝呢啲系食新鲜...如果个蒜蓉粉丝味唔系特别难食,只元贝唔蒸得过熟,都系可以顺利过关。清蒸新鲜老虎班仔 - 系成晚我觉得最值回票价嘅一味,鱼肉嫩滑夹鲜,火侯蒸得啱啱好,所以我今次连个鱼头都搅掂埋。姜汁炒芥兰 - 又系啲先烚后炒贷式,仲要鬼咁油同冇姜味。豉椒炒圣子 - 爽脆弹牙,都几鲜甜,尚可。蛋白花雕蒸蟹 - 蟹肉散,冇膏,蛋白好似蛋花咁,碎湿湿,最币仲要系完全食唔到蟹味,因为呢啲连我系好酒之徒都觉得酒味重得离谱,所以大家好快...唔系食晒,系放低晒。生炒骨 - 一般货仔,份量少。辣酒煮花螺 - 螺SIZE细,都新鲜甜美,个辣酒几好,酒味同辣

正题如下:-

姜汁炒芥兰 - 又系啲先烚后炒贷式,仲要鬼咁油同冇姜味。

豉椒炒圣子 - 爽脆弹牙,都几鲜甜,尚可。

生炒骨 - 一般货仔,份量少。

辣酒煮花螺 - 螺SIZE细,都新鲜甜美,个辣酒几好,酒味同辣味啱啱好。

小插曲 : 事源有位待应阿姐过嚟收碟,企喺出菜位,跟住佢唔小心撞泻咗其中一位男士杯啤酒,点知佢即时瞪大对眼望住我,好似我整泻咁,佢系企喺我同个男士中间,点讲我都冇可能整泻,全枱人眼见咁嘅情景,都莫名其妙,佢仲要全程好似好无辜咁,连"唔好意思"说话都冇一句,简直劣呀~~
新鲜白灼虾
蒜蓉粉丝蒸元贝