2015-03-16
之前见到呢间一直喜欢食韩国野,而且个人比较不嘴雕,好少会觉得d野好难食,除非真系不能接受,但食完一起金饍真系忍住唔讲左句好难食d熟食!前几天晚上同母亲来到荃湾广场,时间尚早,餐厅得瘳瘳两小枱人。我地有试烧肉同熟食。首先在韩烧方面,叫了梅头肉同牛舌。价钱颇贵而份量不多,不过肉质不错,而且颇为新鲜。由于食量不大也就冇再点其他了。然后是熟食,试了海鲜饼同铁板乌贼年糕。煎海鲜饼:面积小而厚身,分成四等份。几乎三分二都是面粉,只得瘳瘳两三条葱同少得可怜既鱿鱼定章鱼。不油但冇煎既脆口,比较淋且粉,不是我喜欢的口感。铁板乌贼年糕:乌贼入面包了饭,浸淫在红红既泡菜汁之上,旁边伴以红红湿湿既年糕。饭是泡菜饭,混和了泡菜的味道,极为酸,难以入口,而且味道同乌贼一d都唔夹,我地食乌贼时都要了哂d饭出黎。至少乌贼就冇咩特别,唔似白sharp又唔似烧唔似烤,我自己食唔出啦。红红既汁就完全系泡菜汁沟水一样,冇技术可言。最令人失望既就系我最爱而且一d都唔难煮好难会好难食既年糕!年糕十分之淋,一丝儿烟un既口感都冇,令我十分质疑年糕嘅原产地。以味道方面,完全系将年糕同泡菜汁沟埋煮食。全碟既味道由乌贼既泡菜饭到泡菜汤汁
然后是熟食,试了海鲜饼同铁板乌贼年糕。
铁板乌贼年糕:乌贼入面包了饭,浸淫在红红既泡菜汁之上,旁边伴以红红湿湿既年糕。饭是泡菜饭,混和了泡菜的味道,极为酸,难以入口,而且味道同乌贼一d都唔夹,我地食乌贼时都要了哂d饭出黎。至少乌贼就冇咩特别,唔似白sharp又唔似烧唔似烤,我自己食唔出啦。红红既汁就完全系泡菜汁沟水一样,冇技术可言。最令人失望既就系我最爱而且一d都唔难煮好难会好难食既年糕!年糕十分之淋,一丝儿烟un既口感都冇,令我十分质疑年糕嘅原产地。以味道方面,完全系将年糕同泡菜汁沟埋煮食。全碟既味道由乌贼既泡菜饭到泡菜汤汁到泡菜汁年糕互相紧接。店家以为用泡菜味黎煮就=韩国野食,完全系食过最差既韩国热食店。
最后前菜一提,只有泡菜豆芽同西兰花椰菜三款。本以为食完有得refill,但职员只是收走,并冇添加。
总括而言,绝对唔推介呢间既韩国热菜小食。至于韩烧就还可以的。