2019-01-09 670 浏览
朋友同我都好钟意去啲新奇有趣既地方,今日相约左中环食晚饭见呢间几得意就book左,平时夜晚经过都几多人去。原来佢有分上下层,我地坐左上层,装修得好怀旧,似以前啲茶餐厅咁,无论灯饰、一台一凳、布置都充满香港地道特色,几岩游客黎...至于香港人就不了,用咁既价钱食我宁愿去返真正既茶餐厅,因为正宗,呢到玩味浓,系fusion 睇佢个餐牌见到啲名会笑,啲食字玩得好,不过有时落order少不免有啲尴尬😂研究左餐牌一大轮,我地就各先叫左杯cocktail、两个big plate耍太极($128)杯酒比我想像稀,味道甜甜苦苦,酒精浓度一般,好易入口。不过唔明点解叫耍太极叹茶($128)杯酒真系用茶杯装住好得意,酒味浓过耍太极,偏酸,但都饮到少少茶味,几特别。李小龙虾($208)除左小龙虾之外,仲会配左馒头。店员介绍白色果兜Mousse系用炼奶打成,笔起一匙羹既Mousse就够搽系个馒头到,咁样食法炼奶唔会太甜,入口即融化既感觉唔会黏黏腻腻,加上馒头焗得外脆里面软林林,口感非常好。至于个小龙虾,SIZE真系几少,餐厅会帮你起埋肉,就系壳上既一小片,反转个壳系乜都冇的,唔知点解咁既摆位会觉得有D唔卫生龙

耍太极($128)
耍太极

叹茶($128)
叹茶

李小龙虾($208)
李小龙虾

龙虾用黑椒汁整,但一D都唔辣,亦都冇抢左龙虾既鲜味,龙虾都新鲜,不过不失啦。
“李好味”炒饭($208)
李好味炒饭

乌卒卒炒饭($188)
乌卒卒炒饭

开初只系叫左个李好味炒饭,D饭粒粒分明,够干身,食落香口,有蟹肉、带子,都系好新鲜,愈食愈开胃,搞到忍唔住要叫多个食。乌卒卒就冇李好味咁多配料,主要系卢荀同面头既玉子豆腐,虽然豆腐有煎香,但始终比较淡味,所以个饭用左黑松露去炒,味道就刚好中和返。都系钟意李好味多D。

食完饱到痴左线,所有食物都系好食既,但价钱就真系贵左DD