2023-01-04
杏甜品 📍尖沙咀加拿分道40-46号香槟大厦地下6号舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━一间港式糖水 主打杏仁嘅甜品铺 最近越开越多新分店 仲多咗好多新menu 𠮶日去到试咗佢地嘅lunch set $98up 包一份三文治 一杯饮品 一个迷你甜品 有好多选择 不过大部分要加钱💰食过之后会想再嚟试其他甜品 但系lunch set就未必🤫━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥪 三文治▶︎ 我拣咗墨鱼汁包 咸蛋黄金酱 挪威烟三文鱼 另加鸡胸片+$15 里面仲会有番茄 生菜 洋葱等▶︎ 包体非常干身 望落似细个坐𠮶啲梳发嘅海绵🧽(?) 所以真系非常之嗦口水🫣 亦都冇墨汁味 唔太掂▶︎ 烟三文鱼分量够多 不过偏咸 而鸡胸系超级难咬 而且调味略淡 两者加埋咸度先适中 不过口感上嚟讲唔系好夹🫢▶︎ 咸蛋黄酱咸度不高 咸蛋黄味有但油香唔够 几好味不过就同三文治唔夹🧐好味指数:●◐○○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍧 泰国金标龙眼爽冰 +$28 ▶︎ 龙眼同冰打成碎 表面有爆珠同椰果▶︎ 第一啖入口龙眼味超级浓 亦食得出一丝丝的龙眼果肉 ▶︎ 甜
📍尖沙咀加拿分道40-46号香槟大厦地下6号舖
▶︎ 甜度不高行清爽路线 系食完成份都觉得唔漏嘅
▶︎ 爆珠同椰果都正常发挥
好味指数:●●●●◐
养颜青钻桃胶杏仁茶吸吸+$20
▶︎ 老实讲个人唔太钟意杏仁 不过一场嚟到点都要试佢地招牌嘅杏仁系列🤣 杏仁茶 入面有青钻同桃胶
▶︎ 杏仁茶底唔会话好重味 系唔钟意杏仁味嘅我都接受到嘅 不过甜度对我嚟讲中等偏高 可以接受不过prefer冇咁甜多啲
▶︎ 青钻即系青稞爆爆珠 口感特别 咬落系软糯黏黏地嘅 坊间好少见😲 而桃胶就正常发挥 不过略嫌有啲硬身
好味指数:●●●●○
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 9月底 (午餐)
快乐指数😋: ⑦①/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌕🌑🌑