2021-08-13
今日再次黎到湾仔杜老志食野,呢道一如既往,奖修好幼70 80年代香港风格嘅味道😎,不过食嘢方面就唔同咗,原来依家佢变咗做火锅专门店🤔。以前点𩠌食饭就真系好有惊喜,唔知而家转变为火锅又系点嘅情况呢😜。。我哋拣咗沙嗲汤底,沙嗲味闻落几香,食落都几唔错👍🏻。食物方面我哋拣咗餐厅推介嘅封门柳同海鲜船,封门柳鲜红色嘅肉睇落好新鲜,而且脂肪纹路好均匀,食落牛味浓郁之余又好有口感🤩。而海鲜船真系一条船咁样上嚟,上面有好多款海鲜,分别有虾、蟹、鲍鱼、花甲、蛏子、鱼,食材非常之新鲜,只虾用竹签串起摆喺船上上枱既时候,仲识郁㗎😂。。除此之外,我哋仲叫咗爽滑牛肉、鬼马虾胶、紫菜响铃、五宝丸、皇帝菜、淮山。当中爽滑牛肉同鬼马虾胶劲有惊喜🤩,爽滑牛肉上枱嘅时候中间仲有一只窝蛋,将窝蛋同d牛肉捞埋一齐,牛肉充满左蛋浆既昧道,而且食落口感更加嫩滑😋。而鬼马虾胶原来就系油炸鬼对半切开,上面放上虾滑同蟹籽,最特别嘅系,因为虾滑重油炸鬼轻嘅原因,放落去煮嘅时候,就会自动反艇🤣,油炸鬼唔会浸到落个汤度,所以煮熟食嘅时候,依然可以食到油炸鬼爽脆嘅口感😚。
。
。