2018-07-04
食日本海鲜,要食新鲜,又有特色, 一定谂起而家嘅黄埔, 佢嘅水产市场, 都真系几多元化, 今次经朋友介绍, 冇谂过九龙东,原来都有类似嘅食店。食店位于地铁站油塘附近, 由地铁站步行过去, 大约需要十分钟, 时间话长唔长话短唔短, 到达最后发现, 原来仲可以坐船过来, 就由鲗鱼涌出发。晚餐点了店员强力推荐的,活鱼一夜干, 好有香港特色, 但系又不失日本嘅食法, 其实就系干马友拎去烧黎食, 外表好脆,鱼味十足,最重要经过烹调, 都仲充满鲜味。蟹肉伴蟹子沙律, 蟹肉新鲜, 完全冇腥味, 配合埋蟹子,口感更加出色, 最后值得推荐嘅,系因为沙律菜洗得够干净。烧生蚝, 原只喺面前可以自己烧, 都已经够晒惊喜, 之后开出来冇谂过蚝肉咁大只。最后,三家村海鲜粥, 用料十足, 粥底鲜甜,最重要真材实料, 够晒二个人或以上食。如果再要食新鲜日本嘢,我又多一个新选择。
如果再要食新鲜日本嘢,我又多一个新选择。