2021-01-14
坐落系尖沙咀K11 Musea入面,有一间你未必知佢来头但又长期排长龙既拉面店,系系东京品川开店廿几年既过江龙小店,连续四年(2014-2018年)获得米芝莲推介,以及Tabelog全日本拉面大奖,系tagelog有3.94分既高分、Ramen Walker多年日本最优秀拉面排行榜前十位。而呢间日本排长龙既拉面,系尖沙咀K11 Musea开首间分店兼海外店面,总店由日本既高野夫妇主理,虽然将汤底同制面技巧传授比香港店两位师傅,但佢同先生每隔半年都会嚟香港监察品质,香港制面师傅都系日本本店接受训练。店铺主打拉面同沾面,店内自设制面工场,客人可不时睇到师傅制面既过程,保证拉面质素新鲜。当然自家制嘅面唔一定等于好食,但呢个精神好紧要,一碗拉面嘅主角就系个汤同个面,如果个面唔系自家制已经同面厂攞,咁已经有一半唔系自己既野,只系加工,香港好多拉面、甚至系过江龙,啲面都唔系自家制,肯自家制既拉面店我觉得已经值得欣赏。-环境店内环境好有日本风格,仲贴心咁设有屏风间格,为单独嚟嘅食客增添私人空间。装修同本店𠮶种传统拉面店风格完全唔同,收费亦比起本店高出唔少。-排队晚上八点来到,等了约10分钟便可以入座
排队
晚上八点来到,等了约10分钟便可以入座。
🍜 多贺野酱油拉面 💰128(👅: 7.5/10)
店内既食材都系日本直送,拉面系传统式,唔会有得拣拉面软硬粗幼曲直、汤既浓淡。
叉烧觉得太薄太干,但食到猪肉嘅甘香,带小小火炙味。溏心蛋个状态系熟咗少少,个蛋黄可以成个固体咁起出嚟。笋系鲜笋干,好嫩好入味。
多贺野除左系汤落足心机,每日坚持新鲜自制拉面,每日制作约两至三转面条,用上4款日本面粉、两款荞麦、盐碱水同鸡蛋制成面团,用机器反覆压制6次再裁出面条,熟成1-2日先可以用,不时拎起面条度尺,因为面条既长度同厚度都要一致,每日会根据当日温度同湿度再去调整水分同面粉既比例。
面条方面做得几好,烟韧软硬适中,密度几高,食到尾唔会腍哂,唔会好易发胀,细嚼后有少少麦嘅香味。
另外一提,究竟咩系挂汤?挂汤系一个食材嘅特性,系讲你个面同你个汤可唔可以互相配合,如果你个汤系比较清啲,个面嘅挂汤能力就需要好强,令到个味道比较平衡,调返转如果个汤系比较稠身、咸、浓味,个面就唔需要咁强挂汤能力,先可以中和到个味道,而拉面嘅挂汤能力主要睇面嘅粗幼、直身定曲身、面既吸水能力。而多贺野既面挂汤能力同汤头亦都好配合,汤虽偏淡但面挂汤能力够平冲到。
店铺最出名既就系酱油汤底,香港可以食到酱油汤底既拉面唔多,好食既就更加无咩。多贺野既酱油汤系用鸡肉、鸡骨、猪骨、猪软骨、豚肉、姜葱蒜、日本鲣鱼干等优质食材人手调配精心熬制3个钟。
汤头清澈鲜甜,唔会好油腻,亦唔会太咸,清甜系因为用上自家制的酱油混和鲣鱼汤底,酱油味较浓,会闻到小小鸡汤既香气同鱼干既咸鲜味道,可以边食面边饮汤,不过味道唔算好有特色。
🍜 豚鸭沾面 💰168(👅: 8/10)
再试另一个招牌菜豚鸭沾面。
有两块叉烧,品质同拉面个碗差唔多。
夹起咗两个肉之后呢就见到佢俾咗好多笋,同埋有半边嘅溏心蛋同一堆葱。
沾面汁好够热,味道偏清甜,质地比较稀,系用上鸭肉、鸭骨、鸡、蚬、菇等材料熬煮再撞鲣鱼干精华汤,鸡同猪既味道较出,鲣鱼味系尾段飘来,同一般偏咸鱼介沾面汁有好大分别,比拉面酱油味咸少少,好唔好就好睇个人口味,因为汤既味唔算重,沾面汁有好明显嘅鸭油香味,整碗食完唔觉油腻。
🌟我觉得佢价钱太贵,沾面定价系$168过于进取,香港会敢定系158-168既价钱该得一灯(已经执左)/茑(同为东京米芝莲)。拉面喺日本来讲其实一个好平民嘅嘢食,就算攞几多米芝莲推介或者tabelog几高分都好,佢都系一个平民食品。
今日你肯比钱食呢个168沾面,他日再有其他过江龙见到呢个情况会照住定价168,咁香港就再食唔到68-98价钱既拉面。味道黎讲多贺野算系好食既酱油汤拉面,始终酱油汤唔系个个都钟意,味道一定系比猪骨/鸡汤无咁浓无咁出,如果真系好钟意食酱油汤拉面可以黎试一试,咁你就会知呢个128/168比得值唔值,唔算钟意酱油汤既我建议唔驶试,香港仲有好多拉面好食。
👅味道: 8/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $128/168 (拉面/沾面) (服务费: 10%)