2021-12-22
店铺:东京街日本料理 (土瓜湾)地址:土瓜湾马头角道57-59号地下B号舖原来东京街日本料理 @tokyostreet.hk / @hksushi_tokyostreet 8月喺土瓜湾开咗间新嘅分店🎊,有别于太子嘅外卖店同埋旺角嘅堂食店,土瓜湾店喺一间设有少量立食企位同主打外卖嘅分店东京街提供多款嘅日式料理🍣,鱼生丼饭、刺身拼盘、寿司盛盒、和食、定食、新鲜海鲜等,有超过一百款唔同嘅选择,以一间小店嚟讲算喺做到几全面👍。外卖自取饭丼餐有9折🥡,而依家起到新年仲推出圣诞同埋新年套餐,提早预订仲有最平8折优惠😍佢哋嘅刺身同寿司全部都系即叫即整,所以嗌完嘢食之后就要比少少耐性等吓喇🤓,而我今次就试咗佢哋嘅寿司九宫格,即系分别有九款唔同刺身整成嘅精美寿司🤩✝️寿司九宫格 $388 :1️⃣芒果三文鱼卷2️⃣带子拖罗鱼籽恋3️⃣蟹膏蟹肉军舰4️⃣鳗鱼刺身5️⃣三文鱼刺身花6️⃣鲜蓝鳍拖罗刺身7️⃣鲜海胆鱿鱼8️⃣牡丹虾刺身9️⃣三文鱼腩刺身未食睇落寿局已经相当吸引,仲要每一件寿司都将每一格格仔填得满满,亦加咗啲柠檬片🍋、食用花瓣同蔬菜去装饰,算略有心思💕整体嚟讲寿司都算新鲜,毕竟佢哋用嘅都系日本货源🇯🇵,尤其海胆同蟹膏呢啲平时好容易变
地址:土瓜湾马头角道57-59号地下B号舖
原来东京街日本料理 @tokyostreet.hk / @hksushi_tokyostreet 8月喺土瓜湾开咗间新嘅分店🎊,有别于太子嘅外卖店同埋旺角嘅堂食店, 土瓜湾店喺一间设有少量立食企位同主打外卖嘅分店
东京街提供多款嘅日式料理🍣,鱼生丼饭、刺身拼盘、寿司盛盒、和食、定食、新鲜海鲜等,有超过一百款唔同嘅选择,以一间小店嚟讲算喺做到几全面👍。 外卖自取饭丼餐有9折🥡, 而依家起到新年仲推出圣诞同埋新年套餐,提早预订仲有最平8折优惠😍
✝️寿司九宫格 $388 :
6️⃣鲜蓝鳍拖罗刺身
7️⃣鲜海胆鱿鱼
8️⃣牡丹虾刺身
9️⃣三文鱼腩刺身
整体嚟讲寿司都算新鲜,毕竟佢哋用嘅都系日本货源🇯🇵, 尤其海胆同蟹膏呢啲平时好容易变质有腥味嘅食材都处理得好好, 一啲腥臭味都无👏,值得一赞, 不过个人就觉得三文鱼卷入面嘅沙律酱就有少少太浓盖过咗本身三文鱼嘅鲜香🤏
另外要提一提各位嘅就喺寿司刺身类最好都喺即叫即食或者即日食晒佢😛,因为小编隔咗第2日先食,寿司饭已经变得干身同硬身,咁样会影响咗刺身嘅口感同味道,所以大家想食到刺身最好嘅一面紧喺喺店入面立食,好好咁品尝最佳滋味啦😎