2019-04-12 182 浏览
今次唔系第一次嚟啦~ 上次匆忙食过呢间,觉得可以覆桌,平时见好多人排队,趁今日人少啲 把握机会再食,以表支持。上次试过大路野喇沙同海南鸡饭,满意!今次就试下无咁热门嘅菜式:缅甸咖喱我好少见,同泰国/印度会有咩唔同呢?原来似泰国风格,椰汁为主,虽然唔知是否正宗,但我就系钟意佢椰汁重,小小甜而唔辣;我拣错咗鸡油饭做配搭,捞埋咖哩味就cover咗鸡油香,其实唔需要鸡饭,送白饭就够。大虾炒金边粉卖相同香味都令人开胃,两只大大虾,飘来茄汁香,食落第一啖酸甜味调得刚好,碟边仲有青柠砂糖同辣椒粉,但我高估咗自己食辣嘅能力, 将全部辣椒粉捞埋咗.....但系第一啖俾我有好好嘅印象。一口牛柳充满镬气!惹味之选!除咗应该有嘅青椒黑椒同洋葱去爆香之外,佢仲落咗一种青豆样子嘅香料,唔知咩嚟,不过应该系令牛肉粒整法更东南亚feel嘅调味料。成餐饭唔贵,大众化价钱,餐厅门口仲有一间饮品店,相信系佢哋嘅合作伙伴,如果行出去买,就有买一送一嘅优惠,刚好俾我哋做呢餐饭嘅配送饮品。得闲嚟食下都满足了~

缅甸咖喱

大虾炒金边粉