2024-02-17
好耐冇去过大坑,趁假期同朋友去「火龙文化馆」行下,逛完就顺便喺区内揾食。醒起铜锣湾道有间新开 Burger 外卖店,餐厅主打东南亚风味汉堡同印尼手打捞面,所有食物,由汉堡包到酱料,每日全人手新鲜制作,十分有诚意。汉堡包有六款,三个 size,分别为 Mega、Regular 同 Mini。我哋自选咗 6 件小汉堡,有水滴大菇堡、煎牛排堡、吉列鸡堡、吉列虾堡、吉列鱼堡及吉列猪堡。汉堡包呈水滴状,造型独特,面头满布粒粒白芝麻,卖相好吸引。牛排以原块牛柳取代常见嘅汉堡扒,入口肉质很嫩滑;吉列虾爽身扎实,食落弹牙有口感。吉列猪外层炸至金黄色,入口酥脆松化,内里有肉汁和猪肉原始甜香,加埋芝士、蕃茄、生菜同餐厅自家制嘅酱汁一齐食,滋味倍添。另外仲点咗印尼沙律 同 水滴手打捞面,沙律以青瓜和沙葛制作,入口爽脆清甜,捞埋啲酱汁食,带微微辣劲,非常惹味。捞面用上纯手工鸭蛋碱水面炮制,面质烟韧有嚼劲,带独特面香,配上汁酱,酸酸辣辣,相当开胃。𩠌料有芽菜、炸鸡扒同虾饼,份量十足,大件夹抵食。饮品选了苹果茶 同 印尼传统珍多冰,苹果茶用上空运印尼红茶,加入苹果干及麦芽糖以传统方式泡制,味道清甜可口。
捞面用上纯手工鸭蛋碱水面炮制,面质烟韧有嚼劲,带独特面香,配上汁酱,酸酸辣辣,相当开胃。𩠌料有芽菜、 炸鸡扒同虾饼,份量十足,大件夹抵食。