2024-05-29
之前同一个朋友食自助餐发现佢好擦得🤣为咗庆祝佢生日于是再带佢食buffet😈嚟到北角Hyatt Centric维港尚萃酒店嘅The Farmhouse,之前系社交平台见到佢嘅转转雪糕机就烧到我呢个甜品胃😻而家餐厅仲做紧东南亚荟萃自助餐,不论冻海鲜、烧烤、热荤、甜品、雪糕都渗入东南亚美食元素,好吸引😍自助区分开唔同区域唔会迫,去到热荤区域嘅布置直头好似去咗泰国地道市集咁好有feel🌴边望住北角码头海景边擦餐劲真系几正😆东南亚荟萃自助餐🦞冻海鲜、刺身、寿司海鲜有波士顿龙虾、鳕埸蟹脚、鲍鱼、青口、虾、蚬、翡翠螺等等,龙虾有唔少膏,鲍鱼爽口但唔会太韧,经酱油煮过甜甜地几好食😋刺身有三文鱼、八爪鱼、帆立贝、油甘鱼等经典款式,切到三角形好厚身👍🏻🥙沙律、火腿、芝士最特别有唔同配料嘅越南米纸卷。另外仲有泰式烧牛肉沙律等东南亚菜式🥗🥩烧烤烧烤区最吸睛一定系大蒜青柠酱油汁配有骨肉眼🤩以自助餐烤牛扒嚟讲质素几高🫶🏻肉嫩多汁,边位烧得香口仲带点脂肪😋另外仲有沙爹串烧🍢不过鸡肉串稍干。泰式烧鱿鱼、参巴酱蕉叶烤鱼都好有风味。🍲热荤除咗大路烧味、西汤,其他热荤都系充满东南亚风味,好似菲律宾烧乳猪、蔗虾、冬荫功、巴
🦞冻海鲜、刺身、寿司
海鲜有波士顿龙虾、鳕埸蟹脚、鲍鱼、青口、虾、蚬、翡翠螺等等,龙虾有唔少膏,鲍鱼爽口但唔会太韧,经酱油煮过甜甜地几好食😋刺身有三文鱼、八爪鱼、帆立贝、油甘鱼等经典款式,切到三角形好厚身👍🏻 🥙沙律、火腿、芝士
🥩烧烤
烧烤区最吸睛一定系大蒜青柠酱油汁配有骨肉眼🤩以自助餐烤牛扒嚟讲质素几高🫶🏻肉嫩多汁,边位烧得香口仲带点脂肪😋另外仲有沙爹串烧🍢不过鸡肉串稍干。泰式烧鱿鱼、参巴酱蕉叶烤鱼都好有风味。 🍲热荤
除咗大路烧味、西汤,其他热荤都系充满东南亚风味,好似菲律宾烧乳猪、蔗虾、冬荫功、巴东牛肉、海南鸡饭等。每位客人有一张券可以换领一客泰式烧河虾,好多膏!烧乳猪够哂肥美😈另外仲有泰式船面counter,即叫即煮,劲有泰国水上市场feel⛵️ 🍨自家制雪糕
酒店招牌一定系会不停自转嘅雪糕机🤪🤪有12款口味自家制雪糕氹氹转,超吸引。试咗几款都觉得几出色,味道好像真👏🏻👏🏻大路口味如rum酒提子、tiramisu香浓,姜汁撞奶够特别,够姜够奶😆洛神花就好清新。当然唔少得东南亚口味,泰式奶茶、班兰、热情果等都唔错👍🏻 🍮 甜品
甜品款式超多🥳有班兰糕、印尼千层糕、香蕉班戟等地道甜品。放喺雪柜嘅甜品就更出色👏🏻好似超香滑嘅班兰布甸、蝶豆花西米布甸、芒果糯米饭、香浓唔甜嘅泰式奶茶奶冻、苹果mousse都好有水准😋一定要留肚试匀佢😛😛 人均消费:$880
推介指数(10分为满分):7.5分