2020-09-20
又到星期六啦,又系时候约朋友出去行街食嘢,今次去到尖沙咀,行完海旁啱啱好到晚饭时间,于是就喺旁边嘅K11 MUSEA揾嘢食。见到呢一间以多国面食为主题嘅餐厅,俾佢嘅餐单同埋装修吸引住,于是就入去试吓。《上海麻辣黑毛猪扒担担面》🥜🐷先讲猪扒,猪扒超级大块,餐厅好细心,将咁大块嘅猪扒切成刚好一口嘅size,方便食用。炸粉嘅粉浆唔会太厚,外皮酥脆但系唔会太油,黑毛猪嘅肉质比较瘦,食落又唔会很肥腻,但肉质依然很嫩,咬落去仲会有肉汁流出嚟。猪扒嘅调味啱啱好,唔会太咸,保留到肉质嘅原味。担担面方面,汤底有浓浓嘅花生酱香味,辣度对我来说是刚好,食得辣嘅朋友可能会觉得辣味唔够。餐厅会提供好多面食嘅调味料,重口味嘅朋友都可以按自己嘅需要调校味道。值得一赞嘅系担担面汤底非常多,唔会食到一半啲汤就俾啲面吸干晒。《星加坡海鲜喇沙》🐟🦐🐟钟意食喇沙嘅我又点可能唔叫返碗喇沙嚟试吓呢!斋睇牌面,呢碗喇沙已经赢咗好多嘅餐厅,因为佢嘅海鲜都几多,有青口、白鱼蛋、炸鱼片、同埋虾,除此之外,仲有半只溏心蛋添,净系食𩠌都够饱。汤底方面,闻落去椰香味都几重,但系食落去就觉得唔算太浓味,而且汤比较稀 ,唔系好挂汤,但正正因为咁,
《上海麻辣黑毛猪扒担担面》🥜🐷
《星加坡海鲜喇沙》🐟🦐🐟
钟意食喇沙嘅我又点可能唔叫返碗喇沙嚟试吓呢!斋睇牌面,呢碗喇沙已经赢咗好多嘅餐厅,因为佢嘅海鲜都几多,有青口、白鱼蛋、炸鱼片、同埋虾,除此之外,仲有半只溏心蛋添,净系食𩠌都够饱。汤底方面,闻落去椰香味都几重,但系食落去就觉得唔算太浓味,而且汤比较稀 ,唔系好挂汤,但正正因为咁,所以汤底可以饮多几啖都唔会觉得太咸、太有罪恶感。
《泰式黑熊珍珠奶茶》
饮品方面,呢杯泰式珍珠奶茶都真系几大杯,啲珍珠又多,饮晒成杯真系饱到不行。味道方面,泰式茶叶都几香,珍珠几Q弹,加埋只冰熊用黎打卡影相,整体都算系色香味俱全嘅。
总括而言,虽然以面食黎讲呢间餐厅嘅价位唔平,但系同区嘅嘢食来讲,呢间餐厅嘅性价比都算唔错。食物嘅份量同质素绝对对得起呢一个价钱,女仔来讲一份餐好可能会食唔晒。餐厅环境非常舒适,系一个适合同闺蜜聚餐嘅地方。🍾