I Love 戟原本在太安楼开业,之后搬到筲箕湾。据网上资料,老板曾任酒店西厨,当初因为见焦糖炖蛋班戟在日本和台湾大受欢迎,所以决定把自己对西餐的概念融入日式班戟中。除左班戟,小店亦售很便宜的雪糕和千层蛋糕。🌇装修:舖在小巷,十分细,只做外卖。我假日黄昏时间去,要等大约8-10分钟。🫶焦糖炖蛋雪糕班戟 $35🍮班戟即叫即制,攞上手仲系微暖;上面是焦糖炖蛋,面头焦糖烧得好靓,炖蛋亦颇滑溜🍮班戟卷里面都是雪糕,夏日天时食真是好透心凉,救左就黎中暑的我🥵🍮雪糕可自选口味,有成12款拣,我拣咗最basic的云呢拿雪糕,雪糕正正常常🍮为防班戟过湿润/雪糕因炖蛋的微温加速融化,炖蛋底下有一层忌廉相隔🍮班戟皮厚度刚刚好,食落烟烟韧韧有咬口,配合炖蛋和雪糕有不同的口感😌🍮最底也有一层忌廉,我钟意佢cream的比例不高,食落唔会好漏,整体甜度啱啱好🍮会提供匙羹,方便客人食,咁就唔会整到只手黐笠笠或者食到好狼狈🎆整体:作为街头小食真系不错,可满足想食炖蛋、雪糕、pancake三个愿望,又唔会过甜。当然,如果可以摊开食,即可三样一啖同时食,应该会再夹d,依家就似是炖蛋pancake加雪糕pancake分开两

🫶焦糖炖蛋雪糕班戟 $35

🎆整体:作为街头小食真系不错,可满足想食炖蛋、雪糕、pancake三个愿望,又唔会过甜。当然,如果可以摊开食,即可三样一啖同时食,应该会再夹d,依家就似是炖蛋pancake加雪糕pancake分开两样嘢😝

👅味道⭐️⭐️⭐️⭐️
📸打卡⭐️⭐️⭐️⭐️