2022-10-22
秋天到喇🍁行山季又嚟啦⛰️每次去行山都会揾啲好嘢食下嘅我。。今次同大家去’东平洲‘。。唔系成日听到𠮶个坪洲。。呢个东平洲系要喺大学站行返出去海边。。𠮶度搭船。。仲要佢啲船唔系日日有。。剩系得星期六日先有。。大家要睇清楚有冇船期先好去。。去搭船都要搭成个钟。。当然去到除咗行山我梗系揾好嘢食啦。。东平洲最出名嘅咪系海胆炒饭啦。。我答最早𠮶班船去到啲餐厅全部冇开。。全部都写住疫情关系唔开。。个心即刻沉一沉。。因为我冇带到晏昼嘅嘢食。。计埋船程要到七点先可以出返市区。。但真系好好彩。。行到一半嘅时候有间餐厅系开咗㗎。。仲要有出名嘅海胆炒饭同埋有新鲜嘅大尾鱿😋😋呢两样嘢都系老板今朝去捉返嚟嘅。。超开心‼️你话系咪真系高级餐厅水准就一定冇㗎喇。。但𠮶一刻对住过海加埋行咗咁耐仲有就系以为冇嘢食。。所有因素加埋呢一餐系好好味😋😋仲好野味😋😋..🐚姜葱炒蚬🦑平洲椒盐大尾鱿🍛平洲海胆炒饭🍜墨汁海鲜炒面🌸山水豆腐花..📍 李莉小聚 (大埔)大埔东平洲亚妈湾沙头..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppingh
每次去行山都会揾啲好嘢食下嘅我。。
今次同大家去’东平洲‘。。唔系成日听到𠮶个坪洲。。
呢个东平洲系要喺大学站行返出去海边。。𠮶度搭船。。
仲要佢啲船唔系日日有。。剩系得星期六日先有。。
大家要睇清楚有冇船期先好去。。去搭船都要搭成个钟。。
当然去到除咗行山我梗系揾好嘢食啦。。
东平洲最出名嘅咪系海胆炒饭啦。。
我答最早𠮶班船去到啲餐厅全部冇开。。
全部都写住疫情关系唔开。。个心即刻沉一沉。。
但真系好好彩。。行到一半嘅时候有间餐厅系开咗㗎。。
仲要有出名嘅海胆炒饭同埋有新鲜嘅大尾鱿😋😋
呢两样嘢都系老板今朝去捉返嚟嘅。。超开心‼️
你话系咪真系高级餐厅水准就一定冇㗎喇。。
但𠮶一刻对住过海加埋行咗咁耐仲有就系以为冇嘢食。。
所有因素加埋呢一餐系好好味😋😋仲好野味😋😋
🐚姜葱炒蚬
🦑平洲椒盐大尾鱿
🍛平洲海胆炒饭
🍜墨汁海鲜炒面
🌸山水豆腐花
📍 李莉小聚 (大埔)
大埔东平洲亚妈湾沙头
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#tungpingchau#taipo#taipofood#taipocafe#李莉小聚#东平洲#东平洲地质公园#大埔#大埔美食