2017-12-13
说到食大闸蟹,可以说年年都会去东海。虽说今年啲蟹话有问题,但作为蟹宴龙头,东海又点可以唔好好把闗?所以我哋都系拣食返一向水准依然的东海。首先食上卜卜脆的炸虾片小食。炸得好大块呢~~蟹粉小笼包,绝对系东海出色蟹宴菜式之一。新鲜热辣捧上,热食最好!每一只大闸蟹都拆肉起蟹粉,只能制作两只蟹粉小笼包。也就是说,一笼就是食了两只大闸蟹了!一口咬下,金黄蟹粉流出,加上上汤,油份充足,甘香非常!另一喜爱,就是生拆蟹粉蒜茸包!一个小煲上,份量非常呢!蒜蓉包新鲜焗热,香脆而有鞎适当的蒜香。最正是生拆蟹粉。蒸熟后拆蟹肉,再拌上蟹黄蟹膏,拌煮而成。其甘香,令人一闻惹味。厚厚的蟹粉抹在香脆的蒜茸包上,既有蟹粉的油甘香滑,也有蟹肉的丝丝口感,加上香脆蒜茸包,更添风味。花胶佛跳墙,用料好鬼足!大大块的靓花胶,食落口弹牙。加上个汤头有著精华鸡汤,更是回味!成班人食,当然系一大盘咁上!呢度讲明会俾4.5-5两的大闸蟹。拣选的是优质靓蟹,只只大细相若。嗱,有手掌咁大既SIZE架!睇到?一开个蟹盖,金黄蟹膏满满。油香扑鼻!就连肉的位置都有好多蟹膏呢。蟹黄十分饱满,蟹膏软滑线密呢。啖啖蟹黄与蟹膏,十分滋味~最后就有海鲜乌冬
首先食上卜卜脆的炸虾片小食。炸得好大块呢~~
一口咬下,金黄蟹粉流出,加上上汤,油份充足,甘香非常!
另一喜爱,就是生拆蟹粉蒜茸包!一个小煲上,份量非常呢!
蒜蓉包新鲜焗热,香脆而有鞎适当的蒜香。
嗱,有手掌咁大既SIZE架!
睇到?一开个蟹盖,金黄蟹膏满满。油香扑鼻!
就连肉的位置都有好多蟹膏呢。蟹黄十分饱满,蟹膏软滑线密呢。
啖啖蟹黄与蟹膏,十分滋味~
最后就有海鲜乌冬
都系诚意之作。
甜品是姜茶芝麻汤丸呢~~ 甜入心~