今年因为疫情冇得去泰国🇹🇭,唯有喺香港到食泰菜止下瘾😍屋企楼下蓝天商场早早开咗呢间正宗泰国菜好耐,店舖正中央三角屋顶挂满吊扇充满外国风情,恍如置身泰国,复活节假前夕当然要好好享受♥️肉碎生菜包(猪肉)(HKD 78):可以拣猪肉粒或者鸡肉粒,但当然猪肉粒比较有咬口,猪肉粒经过大量九层塔、干葱、蒜蓉、柠檬叶爆香,酸辣开胃、清新惹味,放上洗干净嘅生菜🥬各款香料嘅点缀,做头盘不失为过。泰式鱼肚羹配鸡肉鸡蛋🥚(HKD 88):味道非常似港式碗仔翅,加上适量胡椒粉,配上大量鸡丝香菇吊味,材料丰富,鱼肚满满,质感偏焾,煲至入味,本身已经有蚝油调味,饮落有点胡椒鸡汤感觉,十分补身。加埋香菜做点缀,一啖接一啖。咖喱炒虎虾(HKD 288): 虎虾大过手掌✋🏽,肉质爽但无比,配上适量西芹、青椒🫑等配料增加口感,黄咖喱香浓,充满椰浆香气,味道偏甜,佐饭一流,又点会唔叫个香煎印度🇮🇳薄饼同白饭🍚即刻K.O.晒啲咖喱🍛。又到甜品时间,必点原只芒果糯米饭🍚(HKD 88): 紫糯米同普通糯米两款,紫糯米带甜有咬口,食落烟韧,加埋清甜芒果一大啖,好满足,完胜🥳饮品:新品⚠️泰式黑糖珍珠奶茶🧋珍珠过足冷河,十分Q弹,咁

饮品:
新品⚠️泰式黑糖珍珠奶茶🧋珍珠过足冷河,十分Q弹,咁得出用上手表泰式奶茶入口顺滑,甜度适中。

总结:
东涌区内性价比高泰菜