2023-05-27
自己一个颓颓哋嚟东涌揾食,唔想去东荟城贵餐厅所以走咗去富东邨街市街市入边有卖外卖嘅档:韩国菜、港式小食、包点等,可惜冇堂食位,所以最后去咗附近啲餐厅因为唔想食连锁店,所以去咗呢间~餐牌选择超多,丼饭、乌冬、拉面、关东煮都有!全部$50左右▶️ 和风牛肉拼烧鸡饭 ($49)见系「招牌」,加上张相好吸引,当然试吓实物同张相一样咁大份丰富🤩份量惊人,成个盒装满饭,略略估计有三碗,足够两个人分面头放上一排鸡扒、蔬菜、牛肉,十分整齐靓仔牛肉薄切,似吉X家𠮶啲,只系冇咁多肥肉同筋,材料靓好多🐂质感唔韧唔难咬,唯一系腌得比较咸🤏🏻好彩有饮品同𩠌白饭食伴随嘅洋葱炒至金黄软身焦糖化🧅甜甜地好正鸡扒用上脾肉,烹调到粉粉地色,肉质鲜嫩多汁🐓充满油脂而唔肥外皮煎到香脆,有啲似串烧烤鸡肉或印度烤鸡调味酱汁唔多而够味,所以冇盖过鸡肉鲜味,证明唔系雪藏肉(可能直头喺隔离街市买😂)中间有西兰花椰菜花隔开两边🥦应该系烚嘅,冇乜调味,非常健康白饭唔怕冇味,一边索晒牛肉啲和风汁,另一边索咗鸡油,变相一个饭可以品尝到两个口味😋抵呀~(食到一半影嘅,原谅有啲核突🙈)米饭用上日本珍珠米,食落粒粒饱满,唔会一嚿嚿,唔系隔夜饭,软硬度
因为唔想食连锁店,所以去咗呢间~
餐牌选择超多,丼饭、乌冬、拉面、关东煮都有!全部$50左右
▶️ 和风牛肉拼烧鸡饭 ($49)
见系「招牌」,加上张相好吸引,当然试吓
实物同张相一样咁大份丰富🤩
份量惊人,成个盒装满饭,略略估计有三碗,足够两个人分
面头放上一排鸡扒、蔬菜、牛肉,十分整齐靓仔
和风牛肉拼烧鸡饭
伴随嘅洋葱炒至金黄软身焦糖化🧅甜甜地好正
鸡扒用上脾肉,烹调到粉粉地色,肉质鲜嫩多汁🐓充满油脂而唔肥
外皮煎到香脆,有啲似串烧烤鸡肉或印度烤鸡
中间有西兰花椰菜花隔开两边🥦应该系烚嘅,冇乜调味,非常健康
(食到一半影嘅,原谅有啲核突🙈)
米饭用上日本珍珠米,食落粒粒饱满,唔会一嚿嚿,唔系隔夜饭,软硬度适中唔会俾酱汁搞到过湿
食完真系又饱又满足!食净几啖饭,食晒所有肉已经觉得自己好劲👍🏻
▶️ 冻柠茶 (+$4)
正常柠茶味道,一开始觉得好甜,但系一边食个饭一边饮就觉得好爽🥤甜甜地可以中和返咸味
对佢有呢个质素感到非常惊喜🤯高质过日式连锁店Suk___ya /Yoshi__ya
晏昼嚟到好多人买外卖,亦有好多电话落单order,多为富东邨居民熟客
店舖好细,只能容纳七位食客,所以我快快脆食完就走人,但都几钟意佢啲位全部独立位,一个人食都唔尴尬🙈
服务OK,姨姨非常勤力,见佢又接电话又落单又出餐,但对我几nice,我临走𠮶阵顺手还返个盘俾佢,佢都有唔该我☺️
唯一系都要等一阵先上餐,因为每个餐都系即叫即整,所以送到上枱先暖笠笠♨️
亦可能因为人手不足问题,即使堂食都要用发泡胶盒同即弃餐具,有啲浪费同唔环保♻️,但都理解
CP爆值!$50食到一个咁巨型足料嘅饭再包饮品真系抵到烂(个人觉得饭抵食过乌冬/拉面)
呢间真系隐世高质平民小店 (虽然OpenRice有劣评,不过都已经几年前,所以可能佢改善咗?)个人觉得佢好underrated,好值得支持吓😙