香港人最爱就系跟贴潮流风, 近期流行日本既大盛丼, 单单系facebook & ig已不停被人洗版..今日同朋友黎到铜锣湾呢头, 知道呢度有间出名食二段丼既日本餐厅, 早系一星期前已订左枱了.. 一直期待既今日终于来临!!! 😀平日晚饭时间7:30如期到达, 估唔到入面会全场满座! 真系好夸张!! 😱😱😱原来门面有大大张海报 – 庆祝『弘』一周年! 凡选购指定3款刺身丼, 第2个即可享有半价优惠! 😍原来有个咁吸引既优惠, 唔怪得有咁多人!! 而且入座后都不时有人入黎攞飞等位虽然今日落住雨, 不过黎食既人依然咁多, 个个都系为左一碗吸引既二段丼到来😈虽然第2个半价呢个价钱真系相当令人吸引~~不过优惠既二段丼只有3款选择, 同好姐妹最后都系叫左个更吸引既[享丼丼]🙈 享丼丼$488🦀 (二人前)足30cm既享丼丼, 一上枱气势相当强劲! 😍😍😍享丼丼份开左2层, 上层系刺身, 下层系饭上枱后职员好热衷向我地简单介绍内里既食材, 另外有简单提及呢个丼食法系有先后次序, 先食海胆, 之后向顺时针方向进食, 详细食法都有写系menu背面
海胆豆腐, 蟹肉鱼子佐玉子, 𫠒红鱼, 带子, 三文鱼等

一直期待既今日终于来临!!! 😀

享丼丼
享丼丼$488🦀 (二人前)

足30cm既享丼丼, 一上枱气势相当强劲! 😍😍😍

享丼丼份开左2层, 上层系刺身, 下层系饭

海胆豆腐, 蟹肉鱼子佐玉子, 𫠒红鱼, 带子, 三文鱼等… 当然唔少得仲有日本直送既原只松叶蟹! 😀
海胆豆腐, 淡淡豆衬托出海胆既浓味, 食落完全唔会觉得腥!

蟹肉鱼子佐玉子, 简简一件玉子上面都要配上鱼子&蟹肉, 真系觉得自己食得好过份!! 😆😆😆

刺身好新鲜, 𫠒红鱼, &油甘鱼食落一d鱼腥味都冇, 咬落富有鱼质既弹牙口感, 我同朋友本身不太好鱼既刺身都味道唔错!~
咁多款刺身当中最爱既就系带子, 原粒既带子真系好大粒! ❤️师傅只将带子一分为二, 不过一半已经有咁既厚度, 食落真系好香带子既鲜甜味道! 😋😋😋👍🏻只可惜只有2粒, 如果可以有多几粒就更好喇~~~

真系好用心既服务, 松叶蟹有事先为客人处理过, 蟹脚事先帮客人开洞, 唔想整污JO手既客人只要简单用筷子可以将肉夹出黎的! 不过我同朋友实在太粗鲁喇~ 😂😂😂不理仪态咁用手食! 🙈

但其实松叶蟹既壳都比较脆身, 只要轻轻用牙咬一咬就好易mi到成条蟹!
蟹脚真系好多肉食, 而且肉身好厚肉&实肉, 另外仲有一小碗特别用黎点蟹肉既汁, 更令食出蟹既鲜味, 好鲜甜!!!! 😀👏🏻👏🏻👏🏻
享丼丼
除左蟹脚之外, 松叶蟹真系好多膏, 相当吸引!!! 食落啖啖既蟹膏味冲入味蕾而且蟹肉肉质好实净, 好甜, 真系好香好好食!!😋
 食到成手污都系蟹味既我地是但抺一抺手就迫不及待食埋下层既饭! 😂😂

一打开~ 一大片深啡色既蟹膏放左系饭既上面, 真系好吸引!

除左蟹膏之外, 可见仲有蟹肉丝, 大量既蟹子, 蛋丝 & 葱花丝, 首先要将饭同材料捞均再食
唔系讲笑嫁!! 呢个饭真系超超超好食! 😍😍👏🏻👏🏻👏🏻

呢种蟹膏既味道比起岩岩依果种口感更为浓郁, 除此之外仲会食到蟹膏既鲜甜味道!!

米饭被满满既食材包围住, 食落啖啖都充满著蟹味, 真系令到爱蟹之人爱不释手! 欲罢不能!!! 😋
另外你都可以叫职员准备鲣鱼汤, 将饭+汤变成茶渍饭. 鱼汤饮落好重菇菌既味道

开头会怕加左汤会变得冇咁好食, 不过呢个谂法完全系错的! 🙅🏼 汤同饭配起上黎原来系超夹!!! 2种食法都好好味❤️

不过因为我同朋友都系爱米饭之人, 个人感觉饭既份量唔算十分多, 如果可以加多少少就更好喇~~~🙈

之前朋友想试旺角果间爆__屋, 不过因为我听人话味道一般, 所以最后简左呢间, 黎完呢度就觉得完全冇黎错! 食到咁好食既蟹饭每人都系$270, 今晚同好姐妹都食得好开心!!!!!!!😋😋😋😋👏🏻

真心值得再ENCORE!❤️
2016-11-22