最近朋友一直向我推介一间位于长沙湾保安道街市嘅林洪记蒸气锅。餐厅就在街市嘅熟食楼层,环境虽然比唔上冷气火锅店,但也比想像中卫生。而朋友极力推介嘅就系呢个$208嘅2小时任食任饮,而且无加一。简单嘅炉具,落单后伙计马上为我哋加入热水,等我哋可以正式开动。$208系无包啤酒,如果想啤酒任饮就要另外加$20,眼见在场人客都系好酒之人,所以佢哋呢$20绝对值回票价。而小弟唔饮酒嘅就有支装汽水任饮$208已经包埋讲咁耐主角上场啦,海鲜大拼盘有游水海虾,新鲜鲍鱼,蛏子,蚬,蚌,海班,本地龙虾,肥牛,虫草花鸡,应有尽有,相信就系佢秒红嘅原因。龙虾虽然唔算大只,但本地种所以都多肉,海班四人用都有半条,只要跟住餐牌建议嘅蒸煮时间都可以蒸出原汁原味又熟度刚好嘅美食。贝类方面当然系鲍鱼称霸,但蚬肉就略带幼砂拼盘过后就进入任食环节有带子唔算厚肉,但胜在新鲜,鲜甜带子肉,入口弹牙而香辣炸蟹亦系必点之选,惹味非常,另外当然有丸类,其余海鲜,牛肉,蔬菜同菇菌类个人认为呢碟炸鱼皮亦系无忘之选

而小弟唔饮酒嘅就有支装汽水任饮$208已经包埋

应有尽有,相信就系佢秒红嘅原因。

贝类方面当然系鲍鱼称霸,但蚬肉就略带幼砂

个人认为呢碟炸鱼皮亦系无忘之选