2011-03-01
佐敦都系其中一个美食天堂,价钱大部份都好相宜,食物种类更加包罗万有,呢间舖头系位处佐敦近尖沙咀方向既,主要食家常小菜同老火汤,名字叫头啖汤,呢个名字系我好细个个时成日听,因为以前有一间连锁店都系叫头啖汤的,仲有好多分店架.,不过这间当然同以前个间一D关系都无啦。由于去到时都已经九时半有多,所以好多靓汤同炖汤都卖哂,只余下老火汤,汤以原盅紫砂壶上,保温之余,又显得专业。汤味鲜甜,用料丰富。一行六人叫了七个𩠌,有肉有菜又有虾啦,先来一个惹味既梅子蒸排骨,排骨有少许肥膏,食落唔会咁靱,梅子汁酸酸甜甜好开胃。马蹄蒸肉饼,蒸得好好,唔会实,一夹就可以散开,呢到蒸𩠌既能力好高。最后一个蒸𩠌就系铜盘杞子蒸鸡,时间火喉较得好,蒸出黎既鸡肉肉嫩鲜甜,而且感觉上用上药材同蒸,成了一道好滋补既𩠌。呢到既黄金鲜鱿虽则味道几好,可是嫌佢唔够脆口,而且唔够起沙,胆固醇高,所以只是少尝为妙。咕噜肉是另一味甜甜酸酸既好𩠌,既可以用来送饭,也可以就咁食,反而呢味排骨炸得脆口,再以山楂汁同煮,味道清新。豆豉鸡系待应推介的,这个我觉得好普通,或者说成豉椒炒鸡球好D,因为基本上系同一样菜式。最后,碟菜反而好好味,鲜绿爽口,无
由于去到时都已经九时半有多,所以好多靓汤同炖汤都卖哂,只余下老火汤,汤以原盅紫砂壶上,保温之余,又显得专业。汤味鲜甜,用料丰富。 一行六人叫了七个𩠌,有肉有菜又有虾啦,先来一个惹味既梅子蒸排骨,排骨有少许肥膏,食落唔会咁靱,梅子汁酸酸甜甜好开胃。马蹄蒸肉饼,蒸得好好,唔会实,一夹就可以散开,呢到蒸𩠌既能力好高。最后一个蒸𩠌就系铜盘杞子蒸鸡,时间火喉较得好,蒸出黎既鸡肉肉嫩鲜甜,而且感觉上用上药材同蒸,成了一道好滋补既𩠌。 呢到既黄金鲜鱿虽则味道几好,可是嫌佢唔够脆口,而且唔够起沙,胆固醇高,所以只是少尝为妙。咕噜肉是另一味甜甜酸酸既好𩠌,既可以用来送饭,也可以就咁食,反而呢味排骨炸得脆口,再以山楂汁同煮,味道清新。 豆豉鸡系待应推介的,这个我觉得好普通,或者说成豉椒炒鸡球好D,因为基本上系同一样菜式。最后,碟菜反而好好味,鲜绿爽口,无渣的,银鱼仔咸咸既味道更加衬托出一份甜味。 整体食物质素唔错,价钱并不是太便宜,不过都算合理既。间唔中黎食一次都几好既。
更多资料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1042