2017-08-08 11417 浏览
是日去咗沙田河畔花园嘅一家西餐厅《M3 Italian》同朋友庆祝生辰。 呢间餐厅地点虽然唔算方便,但却深受沙田区嘅朋友力捧,今日有幸品尝, 一定要试晒呢度嘅推介菜式。一坐底,点了一杯比利时啤酒【Kwak】$60,啤酒杯造型非常特别,有点像做实验的感觉。酒精成份8.4%,颜色呈现焦糖啡,泡沫颇多,但入口滑溜。味道回甘带有果香,入口带一点甘苦,有淡淡嘅啤酒花香气,跟住就慢慢渗出淡淡嘅香甜,由于酒味较为浓烈, 特别适合一众喜欢手工啤酒朋友品尝。先以一个【洋葱汤】来作出序幕。洋葱汤经过煎香后,味道变得浓郁香甜。经过炒香嘅洋葱丝不但没有半点辛辣味,反而酝酿出洋葱自然嘅甜味,甜丝丝嘅味道,令每一口都暖胃满足。洋葱汤入面加入法式面包,面包吸收咗汤嘅精华,每一口都是美味。再来一个M3必食推介【香辣蒜片啤酒煮蚬】$148, 呢个啤酒煮蚬可谓每一台嘅必点菜式。蚬肉饱满多汁,而且每一口充满海水嘅咸香。配上味道惹味嘅蒜片,香气十足嘅芫茜, 同辣椒丝,令味蕾带来刺激。这道菜嘅另一精粹就系个汤汁, 不但可以品尝到蚬嘅鲜甜、海水嘅咸鲜、仲有蒜嘅香气。 呢度菜式令人食到津津有味,认真要大力推介。另一个令人非常具惊喜

另一个令人非常具惊喜嘅菜式【法国鹅肝云吞配番茄酱】$158 。平时食嘅意大利馄饨通常都会用上芝士、蕃茄或者菠菜等馅料。呢度嘅云吞则用咗黎自法国嘅高级鹅肝,鹅肝油份丰富,味道甘香。 一口咬下,香气四溢。而且云吞皮厚度适中,渗出一丝蛋香。配埋自家制嘅番茄酱,味道酸酸甜甜,中和咗鹅肝嘅油腻感,两者味道出奇地匹配。

最后黎一客甜品【朱古力心太软配雪糕】,心太软朱古力味香浓,外面嘅蛋糕烤得松脆。一切开,朱古力流心有如熔岩般流出,烤焗嘅时间拿捏得相当之好。配埋云呢拿雪糕,一冷一热嘅感觉,令人相当陶醉。加上一抹用桑子同士多啤梨打成嘅果酱,不但令到卖相加分,亦平衡咗朱古力嘅甜度。整体质素可以媲美专业嘅甜品店。

意想不到在这区都可以品尝到质素如此高,而且价钱大众化嘅西餐,难怪受到街坊力捧同爱戴, 果然名不虚传。
  • 香辣蒜片啤酒煮蚬
  • 朱古力心太软伴雪糕