2018-04-16
一直都好钟意食烤鱼,openrice揾到呢间好似算系几多好评,就心瘾起尝试吓。餐厅唔算好大间。又好似自修室咁样嘅间隔。见佢价钱唔系话特别抵食,就拣咗食铜鱼。饮品叫咗菊花姜柠蜜,第一次饮呢只味嘅特饮,味道稍为甜,但几特别,姜味好夹,就算配麻辣烤鱼都唔会觉得更加辣。前菜有凉拌麻辣豆芽,芝麻酱沙律。凉拌麻辣豆芽够风味,麻辣而且花椒味十足,但系稍为咸。终于嚟到主角,我哋叫咗铁鱼麻辣烤鱼(江团鱼),因为会越煮越辣,所以小辣都好够啦。配料好够,芫荽芽菜金菇洋葱够新鲜,特别系芽菜够胀卜卜够甜。烤鱼初初食唔觉得好辣,食到嘅比较多系鱼本身嘅味。条鱼有手臂咁长,鱼够肥美,多肉,新鲜。条鱼先煎过,鱼皮好香口。个人接受到鱼腥,但朋友比较抗拒食腥嘅鱼,就话一开始未入味有鱼腥味。不过慢慢渗入麻辣嘅味道,就津津有味了。亦都因为汤越煮越浓,越食越麻,感觉超过瘾。最贴心嘅系有隔油匙羹,啱晒我呢啲又钟意食嘢又怕肥嘅人,减低啲罪恶感。配料新鲜,有白萝卜鲜冬菇金针菇生菜。肉类系唔净止咁多嘅,不过挂住食唔记得左影相。牛肉脂肪比例唔错,豚肉就略为肥,云吞普通,蟹籽丸系朋友叫嘅,我个人就唔系太喜欢里面嘅芥末味。牛舌少韧。最后两人食
餐厅唔算好大间。
又好似自修室咁样嘅间隔。
见佢价钱唔系话特别抵食,就拣咗食铜鱼。
配料好够,芫荽芽菜金菇洋葱够新鲜,特别系芽菜够胀卜卜够甜。
配料新鲜,有白萝卜鲜冬菇金针菇生菜。
最后两人食咗$436。