2016-01-09
今日黎到Plato..我问我老公咩叫柏拉图式的恋爱,佢都唔知,后来上网search下原来柏拉图系指精神上既恋爱,心灵既沟通,店主应该系想客人用心去感受Plato 既食物。 Plato喺闹市之中,入面座位不多,建议来之前先订位,灯光氛暗好有情调,门外亦好有圣诞气氛。 2个人叫左个精选2人餐,再加左d小食 餐汤热辣辣,上面有两粒脆脆既包,南瓜汤浓郁且甜甜的,令人好开胃。 加左$8要包,蒜蓉包都系即整,食落外面脆脆,面包松软,蒜蓉味十分香浓,沾上餐汤更好吃。 法国牛肝菌带子忌廉汁意大利粉牛肝菌比较多,用料丰富,带子亦煮得刚好,意粉忌廉汁味不算太重,不过食落口依然creamy。 美国安格斯西冷牛扒配酒香烧汁牛扒的质素比较好,选择了7成熟,煮得刚刚好不过火,好容易切开,牛肉味浓郁而且肉质嫩滑,入口牛口汁渗出,配搭香浓的烧汁及芥辣很惹味,令牛扒味更突出。配菜有薯仔喺底。 水牛城鸡翼蕃茄汁包住鸡翼而成,鸡翼已经预先炸到脆卜卜,而蕃茄味浓,有点酸亦带有少少辣味,少食酸酸地既鸡翼,不过都几特别。 Twining tea 我拣了breakfast tea
2个人叫左个精选2人餐,再加左d小食
法国牛肝菌带子忌廉汁意大利粉
美国安格斯西冷牛扒配酒香烧汁
水牛城鸡翼
Twining tea 我拣了breakfast tea,是茶包上,茶具十分精美。
Chocolate mousse cake
朱古力味浓郁,食落冻冰冰原来有雪糕喺入面,质感软滑入口即溶,好好吃。
店内小小的,多人的话有点嘈,想静静享受柏拉图的话最好早点去食。
上菜速度好快,食物全部即整,整体感觉几好。