话说位于西九龙中心嘅「北京拉面店」可算系一个都市传说😂,佢分分钟喺个场到屹立超过廿年(since 1995!!!),就连舖位都无搬过。之但系佢出名在于佢嘅负评,无论网上分享定亲身经历我都听唔少,依方面绝不比昔日嘅明将寿司逊色。其实我细个成日嚟西九龙中心行街、或者而家喺呢区返工,但都无堂食帮衬过。主要系因为性价比唔算高、无研究过有乜食,同埋听得太多评论🙈。由于疫情嘅关系,我用多咗外卖App买嘢食,就畀我发现某平台嘅独家优惠:外卖自取下单即享4折折扣‼️,仲要无最低消费门槛。就系咁,呢日终于有机会一尝!同事本身唔肯陪我试伏,但最终都屈服喺我嘅威严之下😆。落完单后约15分钟,我哋去到餐厅,外卖已经准备好,但就就咁Hea咗喺门口张枱度。我哋问店员驶咪对单,佢都只系话系你个号码就可以自己拎,唔驶话佢知😅,咁都得!好彩普遍香港人都自律嘅,但始终有机会唔小心拎错...。折完后,真系平得好夸张。依到咁多嘢食,都只系百一蚊!我哋两个人叫少份面都未必食得哂👍。首先不得不讲嘅一定系京心沪大拼盘(外卖App原价:$130),佢绝对无因为折咗比你而缩水。拼盘有五样嘢食,要分两盒先装得哂!仲要铺得靓靓😛。第一盒系五
京心沪大拼盘
首先不得不讲嘅一定系京心沪大拼盘(外卖App原价:$130),佢绝对无因为折咗比你而缩水。拼盘有五样嘢食,要分两盒先装得哂!仲要铺得靓靓😛。第一盒系五香牛肉口水鸡,肉肉嘅代表,牛𦟌有好几片,而口水鸡都有几多肉食,因为有鸡胸同鸡翼。口水鸡愈食愈辣🌶,但未到食唔到,不过麻味可以再多啲。
京心沪大拼盘
另一盒就系素菜,包括四季豆拍青瓜川北粉皮,同样地摆盘亦系好整齐☺️。除咗四季豆完全无味之外,其余两样都几好食。青瓜切粒上,方便食用,🥒佢嘅腌味就唔辣的,反而够麻。至于粉皮,调味同青瓜类同,但佢好食在于个口感超滑身,又索味,食落好过瘾🤤。
生煎锅贴
我哋仲叫咗四只生煎锅贴(外卖App原价:$39),🥟锅贴个造型唔多吸引,因为觉得好似无乜点煎过咁。不过食落唔太差,肉馅几多之余亦算多汁;但块皮好鬼厚,令到成个感觉变得好似生煎包。
蜜汁猪扒担担面
蜜汁猪扒担担面(外卖App原价:$53),留意番餐厅系无将面同汤分开装的,所以一定要尽快食用。我哋而家都淋咗少少,但未去到糊嘅状态。呢碗面真系劲抵食,折完只系索价$21.2,蚀住做咁济。🐷蜜汁猪扒一般,因为松肉粉落得太重手,肉质过淋,但无臭猪味嘅。不过担担面个汤底就几正宗,辣度明显,但唔会抢喉,而且亦够杰身同埋有花生粒🥜。
麻酱鸡丝冷面
麻酱鸡丝冷面(外卖App原价:$57),食晏时太饱、我夜晚至食,估唔到份量咁多,大大盒!搞笑位系佢名叫凉面,但实则系暖的,如果想🔥消暑食就会有啲失望。不过味道其实几好,虽然麻酱似生花酱多啲,但落埋包醋捞嚟食;中和一下就无咁腻,面条亦变得分明。最后,拌面嘅🐔鸡丝同青瓜丝几足料。
题外话,虽然我系买外卖,但深感餐厅环境其实几有中国特色嘅🇨🇳,带点土味𠮶种,哈哈。
总括嚟讲,我觉得餐厅嘅食物质素一啲都唔差,仲几好食添😋,份量又够多。即使堂食原价帮衬都唔算贵,而家就简直抵到烂,快啲衬仲有优惠时食多次先。$30楼下食到餐晏直头系时光倒流吧!至于衞生方面,我买外卖就觉得无乜问题,最紧要眼不见为干净🤣。
2020-08-07
15 分钟 (外卖自取)
蜜汁猪扒担担面