2021-08-26 844 浏览
冇去柴湾一段唔长嘅时间,数数手指都系半年之内,估唔到商场入面嘅变化都几大,最明显嘅就系下面果一层有几间食肆出现改动又或者变咗另外一啲商店,喺新铺头或者新分店进驻亦都代表左一个重要嘅里程碑👍🏼👍🏼当然啦如果系有新分店嘅话更加可以证明影响力逐渐扩大‼️‼️‼️‼️‼️而金记冰室呢间餐厅亦都响遍九龙新界,喺讲到呢一度而家柴湾都可以食到。当然定位亦都属于高级嘅茶餐厅,无论摆盘定系选择都高人一等冰镇猪手— 自己食开猪手都系偏向热食,但冻嘅猪手亦都真系比较少食。抱着好奇嘅心态试一试居然试出另一番味道。有辣椒嘅成份令到味道几爽又带点辣。冰冻嘅猪手更加突显骨胶原嘅感觉,每咬一下都系又爽又好嚼嘅骨胶原,比起热食系会晏少少但感觉系夏天绝对系冰凉之选🐽🐽🐷👍🏼黑椒铁板西冷牛扒— 🐮🐮🐮🐮喺茶餐厅当然唔会少得咋咋声嘅铁板啦,即使系牛扒亦都可以好似西式咁样要几多成熟,不过港式嘅铁板够晒热辣辣所以可以偏向要生少少咁随着时间嘅增长块牛扒亦都会慢慢咁样受热,所以五成就会系最佳选择。 至于味道同口感亦都带有一啲惊喜,首先块牛扒亦都有一定嘅厚度,切落去亦都系完美嘅五成熟,内阻之后会倾向似七成多啲,而边边位亦都有少少牛筋位嘅部份单绝

黑椒铁板西冷牛扒— 🐮🐮🐮🐮喺茶餐厅当然唔会少得咋咋声嘅铁板啦,即使系牛扒亦都可以好似西式咁样要几多成熟,不过港式嘅铁板够晒热辣辣所以可以偏向要生少少咁随着时间嘅增长块牛扒亦都会慢慢咁样受热,所以五成就会系最佳选择。 至于味道同口感亦都带有一啲惊喜,首先块牛扒亦都有一定嘅厚度,切落去亦都系完美嘅五成熟,内阻之后会倾向似七成多啲,而边边位亦都有少少牛筋位嘅部份单绝对亦都系弹牙嘅位置。亦都亦都出乎意料地系够晒浓郁,但同事系天然嘅软硬度(((要知道部份商店会加松肉粉,))) ,但呢一度所食到嘅当然就系原汁原味无添加。即使直接攞支叉吉住黎咬都唔觉韧😎😎😎😎

雪糕红豆冰— 呢一个直头系茶餐厅必嗌嘅特饮。厚厚嘅红豆蓉煮得适中啱啱好有啲烂,机会太熟亦都唔会生到一粒粒👍🏼👍🏼👍🏼 再配合淡奶同雪糕嘅配合实在既似甜品又似饮品
  • 冰镇猪手
  • 铁板牛西冷